Met stip ‘auf eins’

  • Datum 27-04-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Duitsers geen humor? Wat nou, jonguh! De über-Hollandse komedie new kids: turbo trok sinds afgelopen donderdag bij onze oosterburen dik 200.000 bezoekers, en was er daarmee de best bezochte film van de week.

new kids: turbo — ‘ein Film von Steffen Haars und Flip van der Kuil’ — werd vorige week donderdag in Duitsland uitgebracht in 186 zalen, een record voor een Nederlandse film. Het ongekende succes spiegelt de kwantitatieve zegetocht van de film in Nederland, waar dik een miljoen mensen naar de bioscoop trokken voor de cult-aso’s uit het Brabantse Maaskantje.

De Nederlandse acteurs spraken zelf de Duitse nasynchronisatie in, vertelt Haars. "Het was zó grappig. Het liep ongeveer synchroon, maar niet helemaal, en zo’n dub is voor een Hollander op zichzelf al heel grappig."

De Duitse versie werd gemaakt kort nadat de film in de Nederlandse bioscopen werd uitgebracht. Haars: "Hij heeft toen als grap ook een tijdje in vier of vijf Nederlandse zalen gedraaid. Het was gewoon een extraatje. De film had ik tegen die tijd al een miljard keer gezien; dan ben je er wel klaar mee. En toch wordt je dan door die Duitse versie weer oldskool-super-enthousiast."

Joost Broeren | Nienke Huitenga

Lees vanaf morgen ook het uitgebreide interview met Steffen Haars in het nieuwe nummer van de Filmkrant.