Melkweg her­opent film­zaal ge­wijd aan muziek­do­cu­men­taires

(foto: Lotte Spek)

Splinternieuwe blauwe stoelen, laserprojectie voor haarscherp beeld en 7.1 Surround Sound voor optimaal geluid. De bioscoopzaal van de Melkweg heeft een stevige update gekregen. Het Amsterdamse poppodium viert de heropening deze week met een feestelijk programma.

Dat filmprogramma bestaat uiteraard grotendeels uit muziekdocumentaires, want dat is het genre waar Melkweg Cinema in is gespecialiseerd. Sinds de opening van het muziekpodium in 1973 vertoont het poppodium films. Het is een van de weinige bioscopen in Nederland waar je het hele jaar door muziekdocumentaires kunt zien.

Het heropeningsfeest wordt op woensdag afgetrapt met Soul Power (2008) van Jeff Levy-Hinte, waarin artiesten als James Brown, BB King, The Spinners en Miriam Makeba de muzikale omlijsting verzorgen bij legendarische bokswedstrijd tussen Mohammed Ali en George Foreman in het toenmalige Zaïre. De swingende registratie van de ‘Rumble in the Jungle’ is georganiseerd in samenwerking met het Amsterdamse muziekplatform Steppin’ into Tomorrow.

Op vrijdag volgt het IN-EDIT Music Documentary Film Festival met The Last Waltz (1978). In deze klassieke concertregistratie, gerestaureerd in 4K, toont Martin Scorsese de zwanenzang van The Band, de oude begeleidingsband van Bob Dylan.

Voor zaterdag heeft Kaboom Animation Festival twee animatiefilms geselecteerd: Unicorn Wars (2022) van Alberto Vázquez en Ghost in the Shell (1995) van Mamoru Oshii. Verder zijn er in september nog films te zien over Pink Floyd en Abba, de animatieklassieker Jin-Roh: The Wolf Brigade en bijzondere videokunst.