Matrix-effect binnen bereik van eigenaar smartphone

  • Datum 06-08-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Matrix

Het begrip bullet time kennen we allemaal sinds The Matrix (1999). De kogels vlogen Neo om de oren terwijl we de held uit een veelheid van hoeken zagen en de wereld rondom hem bevroren leek. Een peperdure special effect, maar Amerikaanse onderzoekers hebben nu een app ontwikkeld waarmee iedereen met een smartphone bullet time filmpjes kan maken.

De bullet time-techniek leverde The Matrix in 2000 een Oscar op voor special effects en vele navolgers in het actiefilmgenre. De makers gebruikten voor hun spectaculaire scènes honderden camera’s opgesteld in een cirkel. Doordat ze verbonden waren met speciale sluiterkabels konden ze gelijktijdig een beeld opnemen. Kosten: ruim dertigduizend euro, en dan hebben we het alleen over de apparatuur.

Yan Wang, Jue Wang en Shih-Fu Chang publiceerden vorige maand op arXiv, een site voor voorpublicaties van wetenschappelijke aard, hun paper over een veel goedkoper alternatief: CamSwarm. In een YouTube-filmpje wordt uitgelegd hoe de app werkt. Het enige wat je nodig hebt is een groep vrienden met een smartphone of tablet. Eén van de apparaten wordt aangemerkt als leidend. Die bepaalt hoe een mens of object in beeld komt. Het kader waarbinnen dit gebeurt wordt doorgestuurd naar de andere telefoons. Het is wel zaak de camera’s op gelijke afstand van elkaar op te stellen.

De onderzoekers hebben hun spectaculaire karatekicks inmiddels alweer achter zich gelaten. Ze werken nu aan drone-based bullet time video’s en de mogelijkheid om met meerdere smartphones panoramafoto’s te produceren.

Edo Dijksterhuis