Marwan Kenzari Shooting Star op Berlinale 2014

  • Datum 11-12-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Marwan Kenzari als kickbokser Majid in Wolf

Acteur Marwan Kenzari, bekend van onder andere Wolf en Loft, is uitgekozen om deel te nemen aan het Shooting Stars-evenement tijdens het Internationale Film Festival Berlijn. Een internationale jury koos tien veelbelovende acteurs uit 24 nominaties. Kenzari treedt hiermee in de voetsporen van Sylvia Hoeks, Lotte Verbeek, Halina Reijn en Fedja van Huêt.

Shooting Stars
is een initiatief van European Promotion en beleeft in 2014 zijn zeventiende editie. Jong Europees acteertalent wordt tijdens de Berlinale (6 t/m 16 februari) in de schijnwerpers gezet, onder meer door ze voor te stellen aan bekende regisseurs, invloedrijke producenten, pers en casting directors. Naast Kenzari zijn dit jaar de volgende acteurs geselecteerd: Danica Curcic (Denemarken), Maria Dragus (Duitsland), Miriam Karlkvist (Italië), Jakob Oftebro (Noorwegen), Mateusz Kosciukewicz (Polen), Cosmina Stratan (Roemenië), Nikola Rakocevic (Servië), Edda Magnason (Zweden) en George MacKay (Verenigd Koninkrijk).

Marwan Kenzari (1983) studeerde in 2009 af aan de Toneelacademie in Maastricht en begon kort daarna bij Toneelgroep Amsterdam, waar hij rollen vertolkte in onder andere De Russen!, Angels in America, Opening Night, Teorema en Na de zondeval. Op televisie was hij te zien in Flikken Maastricht, Van God los 2, Het zusje van Katja en De co-assistent.

Kenzari’s speelfilmdebuut dateert van 2009. Hij speelde toen Vuc in Maite Was Here. In datzelfde jaar had hij ook een rol in De laatste dagen van Emma Blank van Alex van Warmerdam. Zijn doorbraakrol was die van Zakaria in Rabat. En dit jaar speelde hij ook in de tweede speelfilm van Jim Taihuttu, Wolf. Zijn vertolking van kickbokser Majid leverde hem een Gouden Kalf voor beste acteur op.

Komend jaar is Kenzari te zien in drie bioscoopfilms. Hij speelt de hoofdrol in Hartenstraat van Sanne Vogel en in de thriller Bloedlink van Joram Lürsen. In Lucia de B. van Paula van der Oest heeft hij een bijrol.

Edo Dijksterhuis