Martin Ruttenberg naar Dutch Film Works

  • Datum 07-06-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Martin Ruttenberg

Inspire Pictures, Lumière en Dutch Film Works (DFW), de drie onafhankelijke distributiehuizen die sinds 2005 onder de vlag Benelux Film Distributors (BFD) op de Nederlandse en Belgische bioscoopmarkt opereren, gaan per 1 januari 2012 zelfstandig films uitbrengen. Dat werd gisteren bekend. Inmiddels is duidelijk dat Dutch Film Works nieuwe stijl geleid zal gaan worden door Martin Ruttenberg — nu nog werkzaam bij Entertainment One Benelux; het voormalige RCV.

Reden voor het uiteengaan van de drie Benelux-partners is het toegenomen aantal titels. BFD was in 2010 met 34 titels en een marktaandeel van 11,8% de grootste onafhankelijke filmdistributeur in Nederland. Lumière, Inspire en DFW rekenen voor 2012 op respectievelijk rond de 15, 15 à 20, en 20 tot 25 biosooptitels.
Willem Pruijssers van DFW: "De drie bedrijven zijn in de afgelopen jaren zo zeer gegroeid, dat we op een kruispunt kwamen. De keuze was óf fors uit te breiden — wat duur is en ten koste van de eigen profilering en controle zou gaan — óf te splitsen met behoud van eigen signatuur. Dat laatste is dan beter."
Toen de drie zo’n vijf jaar geleden de joint venture aangingen, waren ze elk goed voor een titel of zeven per jaar. De kleine onafhankelijke distributiehuizen, die destijds wel hun eigen acquisitie, marketing en dvd-uitbreng deden maar voor bioscoopuitbreng van andere distributeurs afhankelijk waren, bundelden toen hun krachten vanuit de behoefte aan een eigen bioscoopdistributietak. Inmiddels hebben ze elk genoeg aanbod om een eigen bioscoopdivisie op te kunnen tuigen.
BFD blijft vanwege de internationale naamsbekendheid bestaan, maar zal na 1 januari uitsluitend Inspire-titels uitbrengen, waaronder cloud atlas van Tom Tykwer, koning van katoren van Paula van der Oest en the zigzag kid van Vincent Bal met Isabella Rossellini. Cynthia Ophorst zal naar verwachting aanblijven als general manager. DFW en Lumière zullen onder eigen naam gaan opereren.
Lumiere zal daartoe zijn home entertainment-divisie in Amsterdam uitbreiden met Esther Bannenberg (ex-Fortissimo, ex-Cinemart) aan het roer en titels als the iron lady met Meryl Streep, the hypnotist van Lasse Hallström en shadow dancer van James Marsh met Clive Owen, naast de gebruikelijke Franse titels.

Karin Wolfs