Marten Rabarts opvolger van Claudia Landsberger

  • Datum 08-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Marten Rabarts

Iets meer dan twee maanden geleden maakte Claudia Landsberger bekend te stoppen als hoofd EYE International. En nu is er een opvolger: Marten Rabarts. De nieuwe man kan buigen op internationale ervaring maar heeft oog voor de Nederlandse filmindustrie.

Er moest een zwaargewicht gevonden worden om de schoenen te vullen van Claudia Landsberger, die twintig jaar lang het gezicht was van EYE International. De juiste kandidaat werd gevonden in India. Daar is in 1961 in Nieuw-Zeeland geboren Marten Rabarts momenteel werkzaam als Hoofd Development & Training van de National Film Development Corporation, waar hij in 2012 begon. Daarvoor was hij twaalf jaar lang artistiek directeur van het Binger Filmlab in Amsterdam. Hier ontwikkelde hij onder andere Project 10: Stories from a Free South Africa (Sundance en Berlinale 2004) en het Oscar genomineerde Rundskop. In India was Rabarts betrokken bij The Lunchbox, de Indiase Oscarinzending The Good Road en de Cannes Un Certain Regard-film Titli.

Rabarts begon zijn carrière als danser en acteur, waarna hij in Londen ging werken bij PolyGram Filmed Entertainment en Working Title. Hij was daar onder meer betrokken bij Priscilla Queen of the Desert, Kids en Edward II. Vanaf 1 maart is hij in dienst bij EYE. Komende maand al zal hij optreden als gastheer bij IFFR Live.

In een persbericht stelt Rabarts: ‘De promotie van de Nederlandse film, filmmakers en filmindustrie in het buitenland is een taak waar ik enorm veel zin in heb. De selectie van onder andere Lucia de B. voor de shortlist van de Academy Awards en de nieuwste film van Peter Greenaway (Eisenstein in Guanajuato) in de competitie van Berlijn weerspiegelt de internationale levensvatbaarheid van onze filmindustrie.’

Edo Dijksterhuis