Marten Rabarts nieuwe directeur New Zealand International Film Festival

Na vier jaar als hoofd Eye International

  • Datum 30-04-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Marten Rabarts – head of EYE International. April 2015, © Yvonne Witte

Marten Rabarts is aangesteld als de nieuwe directeur van het New Zealand International Film Festival. Rabarts was de afgelopen vier jaar als hoofd van Eye International verantwoordelijk voor de buitenlandse promotie van Nederlandse films. Daarvoor was hij odner andere twaalf jaar lang artistiek directeur van het Binger Instituut.

Met zijn aanstelling keert Rabarts terug naar zijn geboorteland. Hij werd geboren in Coromandel op het Noordereiland van Nieuw Zeeland. Na een start in de New Yorkse filmindustrie en een verblijf in Londen waar hij werkte bij PolyGram Filmed Entertainment en Working Title Films, kwam hij in 2000 terecht in Amsterdam bij het Binger Instituut. Tussen 2012 en 2015 was Rabarts hoofd training en development van het nationale filmfonds van India.

Het New Zealand International Film Festival vindt plaats in juli en augustus, verspreid over locaties in Christchurch, Auckland en Wellington. De geschiedenis van het festival gaat terug tot 1969. In dat jaar werd de voorloper, het Auckland International Film Festival, opgericht die in 1984 fuseerde met het Wellington Film Festival (opgericht in 1972). De afgelopen vier decennia stond Bill Gosden aan het roer. Nu hij met pensioen gaat, neemt Rabarts van hem over.