Mark de Cloe over telefilm DE STERKSTE MAN VAN NEDERLAND

  • Datum 20-02-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

DE STERKSTE MAN VAN NEDERLAND

De eerste film van de telefilmreeks 2011, de sterkste man van nederland, was op het vandaag beëindigde filmfestival van Berlijn geselecteerd in de Generation Kplus-competitie voor films voor kinderen van elf tot veertien jaar. Regisseur Mark de Cloe: "Ik ben er erg blij mee en ik vind het wonderbaarlijk. Met mijn speelfilms het leven uit een dag en shocking blue lukte het niet, en dan wel met zo’n kinderfilm."

De film vertelt over "een jongen die volwassen wordt en het sprookje van zijn jeugd ontmantelt. In een wereld met zijn eigen geluiden en kleuren," aldus De Cloe. De twaalfjarige, roodharige Luuk (Bas van Prooijen) is klein van stuk en gelooft dat zijn verdwenen vader de sterkste man van Nederland is. Dan blijkt hij de nakomeling van een zaaddonor te zijn.

"Zijn lengte en onzekerheid kan hij uiteindelijk compenseren met hoe volwassen hij te werk gaat bij het zoeken van zijn werkelijke vader, zijn spottende kijk op de wereld en de manier waarop hij spreekt", vertelt de Cloe. Hij gebruikt bijvoorbeeld bekende quotes zoals: "I love it when a plan comes together" uit the a-team.

Luuk komt achter de waarheid als er een sterke mannen-competitie wordt gehouden. De Cloe is samen met Loek Peters, de acteur die gestalte geeft aan de man van wie Luuk aanvankelijk denkt het zijn vader is, gaan kijken "hoe die sterke mannen trainen, lopen en ademen. Toen wij langskwamen waren ze tegen Loek eerst een beetje van: zo, meneer de acteur, laat maar eens zien wat je kan. Het lukte hem vervolgens een enorm gewicht om te gooien, en mij daarna ook. Toen hadden we hun respect wel veroverd."

De beelden van de krachtwedstrijden zijn tijdens echte competities opgenomen. De Cloe: "Tijdens hun kwartiertje pauze mocht Loek bij de kogels gaan staan en dan gingen we snel draaien." Peters tilde toen namaakkogels, maar hij is ook werkelijk heel sterk; de scène waarin hij een vrachtwagen trekt, is echt. "En dat vliegtuigje trekt hij ook echt. In het begin is het zwaar, maar als je eenmaal op gang bent, gaat het wel. Hij ging op den duur twee keer per dag naar de sportschool."

De regisseur laat je met deze film uiteindelijk nadenken over wat het voor een kind betekent als hij "uit een buisje" komt. "We gaan hier heel makkelijk met zaaddonoren om", stelt de Cloe. "Ik kwam eens iemand tegen die zelf van een zaaddonor kwam en zelf ook zaaddonor was. En dat is natuurlijk best wel heftig, dat is wel iets om over na te denken. Wat als jij opeens ergens zeventien halfzusjes hebt rondlopen?"

Laura van Zuylen