Margje de Koning nieuwe artistiek directeur Movies that Matter

Margje de Koning (foto: Bert Teunissen)

Margje de Koning is de nieuwe artistiek directeur van Movies that Matter. Zij was voorheen onder andere werkzaam als hoofdredacteur documentaire bij de EO. De Koning volgt Dirk van der Straaten op, die vier jaar leiding gaf aan het mensenrechtenfilmfestival.

Met De Koning heeft het festival iemand in huis gehaald met ruime praktische ervaring in het veld. Na haar studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam regisseerde zij twaalf jaar documentaires voor onder andere de BBC en verschillende Nederlandse omroepen. Als ze in 2004 parttime docent aan de UvA op de afdeling Cultuur & Media is, wordt ze eindredacteur voor de documentaire-afdeling van de IKON. Later wordt ze hoofdredacteur Televisie en hoofdredacteur Radio en Nieuwe Media. Als IKON in 2016 onderdeel wordt van de EO krijgt ze de functie van hoofdredacteur documentaire.

Als eindredacteur is De Koning verantwoordelijk geweest voor diverse prijswinnende producties. Zo kregen Five Broken Cameras en Life Animated een Oscarnominatie en wonnen No Burkas Behind Bars en Miners, Shot Down een Emmy.

De Koning treedt aan op 1 september 2019, een halfjaar voor aanvang van de volgende editie. Samen met zakelijk directeur Ali Remmelts wordt ze verantwoordelijk voor het jaarlijkse festival en bijzondere programma’s als On Tour en International Support.