Marco Müller out in Venetië

  • Datum 03-01-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Marco Müller

Kort voor de jaarwisseling heeft het bestuur van het filmfestival van Venetië besloten om Marco Müller niet aan te houden als artistiek directeur. Het is het einde van een tijdperk. Müller bekleedde de positie maar liefst acht jaar — een record — en wist het festival in die periode weer op de kaart te zetten.

De beslissing om het mandaat van Marco Müller als artistiek directeur niet te verlengen komt na een decembermaand vol rumoer rond het filmfestival van Venetië. Eerder in de maand werd Paolo Baratta aangesteld als de nieuwe bestuursvoorzitter van de Biënnale van Venetië, die het filmfestival organiseert. Waar het er eerder nog naar uitzag dat Müller zou aanblijven, koos Baratta er direct voor om hem te vervangen door Alberto Barbera.

Baratta wil de positie van Venetië op de internationale festivalkalender versterken door een filmmarkt in het festival op te nemen. Het ontbreken van zo’n markt wordt de laatste jaren als belangrijke tekortkoming van het festival gezien. Alles wijst erop dat Barbera is aangesteld omdat hij gezien wordt als een geschiktere artistiek directeur om die koerswijziging te overzien. Barbera, directeur van het nationale filmmuseum in Turijn, stond tussen 1998 en 2002 ook al aan het hoofd van het festival.

Müller was acht jaar artistiek directeur van het filmfestival van Venetië. Niemand hield het eerder zo lang vol op die positie. Onder zijn leiding maakte het festival de laatste jaren een opleving door. Müller, die eerder festivaldirecteur was in Rotterdam en Locarno, zou nu volgens geruchten naar de directe concurrentie overlopen. Burgemeester Gianni Alemanno van Rome heeft hem voorgedragen om leiding te geven aan het plaatselijke festival.

Erik Schumacher