Marco Müller op weg naar Rome

  • Datum 05-03-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Marco Müller

Paolo Ferrari is vandaag aangesteld als president van het filmfestival van Rome. Daarmee lijkt de weg vrij voor de benoeming van Marco Müller als artistiek directeur. Müller wil de aanval openen op Venetië, waar hij twee maanden geleden werd weggestuurd na een succesvol dienstverband.

Rond het filmfestival van Rome speelde zich de laatste weken een hoog oplopende machtsstrijd af. Het begon rond de jaarwisseling met de beslissing van het filmfestival van Venetië om een einde te maken aan de samenwerking met Marco Müller, die erom geprezen wordt dat hij Venetië als artistiek directeur weer op de kaart zette. Onmiddellijk circuleerden geruchten dat Müller naar Rome zou vertrekken om revanche te nemen en Venetië naar het tweede plan te dwingen.

Gian Luigi Rondi, de president van het festival van Rome, toonde zich geen voorstander van die transfer. Hij wilde vasthouden aan zittend artistiek directeur Piera Detassis. Er ontstonden twee kampen met machtige bondgenoten. De burgemeester van Rome en de gouverneur van Lazio schaarden zich achter Müller, terwijl het provinciale bestuur en de Kamer van Koophandel van Rome de kant van Rondi en Detassis kozen. Binnen de organisatie van het festival leidde de machtsstrijd tot een impasse, waardoor de editie van komende oktober in gevaar kwam.

Toen eind vorige maand geruchten de wereld inkwamen dat Müller eventueel zijn eigen festival in Rome zou beginnen, besloot Rondi af te treden. "Om de komende editie van het festival te redden, moest ik mezelf offeren," verklaarde hij. Vandaag werd de revolutie voltooid met de aanstelling van Warner Bros. Italia-topman Paolo Ferrari als nieuwe president van het festival. Ferrari geldt als bondgenoot van Müller. Het vertrek van Detassis en de benoeming van Müller tot artistiek directeur zullen vermoedelijk niet lang op zich laten wachten.

Het lijdt geen twijfel dat de komst van Müller de rivaliteit tussen de festivals van Rome en Venetië zal opstoken. Het festival van Rome werd in 2006 opgericht met de bedoeling om Venetië van de troon te stoten als belangrijkste filmfestival van Italië. Doordat Müller en Detassis een détente overeenkwamen, werd de soep uiteindelijk niet zo heet gegeten. Tussen Müller en zijn Venetiaanse opvolger Alberto Barbera zal het contact beduidend stroever zijn, voorspelde laatstgenoemde al in de Italiaanse media.

Erik Schumacher