Marc van Uchelen herdacht met filmvertoning

  • Datum 14-06-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Nobelprijswinnaar

Bij wijze van eerbetoon aan de op 2 juni overleden Marc van Uchelen wordt volgende week dinsdag een speciale, gratis vertoning verzorgd van De Nobelprijswinnaar (2010). Van Uchelen speelt de hoofdrol van Joachim West in de tragikomische zedenschets van Timo Veltkamp.

De herdenkingsscreening vindt plaats op dinsdag 18 juni om 21:15 uur in Filmtheater De Uitkijk in Amsterdam (Prinsengracht 452). Het initiatief komt van Amstelfilm en Mokumfilm, die naast De Nobelprijswinnaar ook het door Van Uchelen geregisseerde Webcam (2011) distribueerden. Plannen voor een officieel programma zijn er vooralsnog niet, maar de organisatie staat open voor toespraken als aanwezigen daar behoefte aan hebben.

In het in zwart-wit gedraaide De Nobelprijswinnaar is Van Uchelen een figuur die hij vaker speelde: een iets te zachte tobber, die amper overeind blijft in de harde wereld. Joachim West heet hij hier en hij is een onsuccesvol schrijver. Om aan geldzorgen te ontkomen, ensceneert hij zijn eigen verdwijning, maar niet nadat hij zijn magnum opus naar zijn uitgever heeft verstuurd. Die herkent een meesterwerk en — in de veronderstelling dat West dood is — geeft het uit onder de naam van haar sterauteur die lijdt aan writer’s block.

De Nobelprijswinnaar is één van de ruim twintig films waarin Van Uchelen speelde. Hij begon zijn acteercarrière al op 15-jarige leeftijd, als Anton Steenwijk in het met een Oscar bekroonde De aanslag. Een jaar later volgde Terug naar Oegstgeest. Op de Filmacademie in Amsterdam raakte Van Uchelen bevriend met een groep generatiegenoten die het Nederlandse filmlandschap in hoge mate hebben gekleurd. Met Eddy Terstall maakte hij meerdere films, zoals Hufters & Hofdames en Rent a Friend. Meest recentelijk was hij nog te zien in Boven is het stil en De groeten van Mike! Als regisseur debuteerde hij in 1992 met de kortfilm Bloody Mary. Daarna volgden nog zeven titels.

Begin deze maand kwam het bericht dat Van Uchelen op 42-jarige leeftijd overleden was. Later bleek het om zelfmoord te gaan. Hij laat vrouw — actrice Lies Visschedijk — en twee kinderen achter.

Edo Dijksterhuis