Marathon The Bridge 2 op Crime Festival

  • Datum 28-11-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Bridge 2: Saga Norén is terug

Fans van de ultieme anti-heldin, de autistische rechercheur in lederen broek Saga Norén, kunnen beginnen met trainen. Heel seizoen 2 van de onvolprezen Scandi-thriller The Bridge wordt aanstaande zondag als marathon vertoond tijdens het Lumière Crime Festival in Den Haag en Gent. Daarnaast zijn er gloednieuwe afleveringen te zien van drie andere successeries in de categorie Nordic Noir.

Wie dacht dat Sara Lund uit The Killing een beetje raar was, moet nog kennis maken met Saga Norén, haar Zweedse evenknie. Dat kan tijdens de marathonsessie waarin alle tien delen van The Bridge, die vanaf 4 december te koop is, achter elkaar vertoond worden. In seizoen 1 van de serie (Broen in het Deens en Bron in het Zweeds) kreeg Norén te maken met een doormidden gehakt lijk op de Øresund-brug tussen Malmö en Kopenhagen. In seizoen 2 botst een oude olietanker op diezelfde internationale brug, wat weer aanleiding is voor samenwerking tussen Norén en de Deense detective Martin Rohde. Op het schip treffen ze drie Zweedse en twee Deense jongeren aan, geketend in het vrachtruim. Ze blijken het slachtoffer te zijn van iemand die nergens voor terugschrikt om de milieuproblematiek op de agenda te zetten.

Hoofdscenarist van The Bridge is Hans Rosenfeldt. Van hem is ook Den Fördömde, waarvan seizoen 2 komende zomer in de winkels ligt. Op zaterdag 30 november is alvast de eerste aflevering te zien van de serie rondom Sebastian Bergman, profiler zonder weerga maar ook onverbeterlijke rokkenjager met een politiek incorrect vocabulair.

Op de zaterdag zijn — naast twee afleveringen van The Bridge — ook nog eerste afleveringen te zien van de nieuwe seizoenen van Real Humans en Johan Falk. Eerst genoemde serie valt in de categorie sciencefiction en spiegelt de kijker een maatschappij voor waarin robots steeds meer de plaats innemen van mensen. John Falk is een politiethriller rond de voormalige infiltrant Frank Wagner en de inspecteur uit de titel.

Het Lumière Crime Festival wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd door de in Scandinavische thrillers gespecialiseerde distributeur Lumière. Het vindt gelijktijdig plaats in Pathé Buitenhof in Den Haag en Sphinx Gent. De presentatie in Den Haag is in handen van schrijfster, filosoof en Millennium-promotor van het eerste uur Stine Jensen.

Edo Dijksterhuis