Maker van bekendste rape-revengefilm overleden

  • Datum 22-01-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

In de bloeitijd van gewelddadige actiefilms maakte de Britse regisseur Michael Winner Death Wish (1974). Het werd een grote hit en is een van de bekendste titels uit de cyclus rape-revengefilms. Winner overleed gisteren na een kort ziekbed.

Charles Bronson, die meerdere films met Winner maakte, speelt een architect die na de moord op zijn vrouw en gewelddadige verkrachting van zijn dochter eigenhandig wraak neemt op de daders. Death Wish, met muziek van jazzpianist Herbie Hancock, was niet alleen controversieel omdat de brute verkrachting vrij expliciet werd vertoond, wat Winner op beschuldigingen van exploitatie kwam te staan, maar ook omdat het de notie van eigenrichting niet afkeurde.

Winner maakte begin jaren tachtig nog twee vervolgfilms, opnieuw met Bronson in de hoofdrol. Als antwoord op zijn (feministische) critici draaide hij in 1993 Dirty Weekend, waarin een vrouw met mes en hamer wraak neemt op de mannen die haar begluren en betasten.

Winner (1935) begon zijn carrière in Engeland, waar hij een aantal films maakte met acteur Oliver Reed als ‘angry young man’. Daarna werkte hij een tijdje in Hollywood: met Marlon Brando (The Nightcomers), Burt Lancaster (de western Lawman en thriller Scorpio) en Bronson (western Chato’s Land, en thrillers The Mechanic en The Stone Killer).

In de jaren negentig trok de flamboyante Winner zich terug uit de filmwereld en werd hij restaurantcriticus. Winner werd 77 jaar.

André Waardenburg