Lumière Maastricht beste Europese arthouse cinema

Lumière Maastricht (foto: Marcel van der Burg)

Lumière Maastricht is de beste Europese arthouse cinema van het jaar. Dat heeft de International Cinema Technology Association (ICTA), een netwerk van filmindustrieprofessionals, bepaald. Op 16 juni wordt de prijs uitgereikt in Barcelona, aan de vooravond van bioscoopvakbeurs CineEurope.

De prijs is een blijk van erkenning voor de opmerkelijke ontwikkeling die het Maastrichtse filmtheater heeft doorgemaakt. Lumière Maastricht begon in 1976 als Stichting Filmhuis Maastricht in een zaaltje met zestig stoelen. In 1985 vond de verhuizing plaats naar een voormalig Capucijnenklooster en ging de organisatie voortaan door het leven als filmtheater Lumière. Uitbreiding op uitbreiding volgde, tot een complex met zes zalen, maar ook die bleken al snel te krap. In 2016 werd de huidige locatie in gebruik genomen, in een leegstaande fabriekshal van sanitairproducent Koninklijke Sphinx die geldt als industrieel rijksmonument.

Lumière Maastricht, zoals het theater inmiddels heet, verzorgt jaarlijks 8000 voorstellingen van meer dan 300 filmtitels. Daarnaast vinden er activiteiten plaats in samenwerking met culturele en maatschappelijke organisaties uit Maastricht en omstreken. Een restaurant en bar maken het geheel af.

David Deprez, die als artistiek directeur samen met zakelijk directeur Aerd de Bood de leiding heeft over Lumière Maastricht, is blij met de prijs. “We hebben in 2016 samen een concept neergezet dat tot over de grenzen bekendheid heeft gekregen. Deze prijs motiveert ons om het in de toekomst nog beter te doen. Vive le Cinéma!”

Lumière Maastricht was niet de enige die door ICTA in het zonnetje werd gezet. CinemaxX Berlin werd onderscheiden in de categorie Best Cinema Refurbishment of the Year en The Light Redhill in Groot-Brittannië werd uitgeroepen tot Best New Build Cinema of the Year.