Lucy meest succesvolle Europese exportfilm in vijf jaar

  • Datum 18-12-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Lucy

Lucy, de Engelstalige sciencefictionthriller van Luc Besson, is veruit het meest succesvolle Europese exportproduct op filmgebied van de afgelopen jaren. Alleen al in 2014 werden er buiten Europa 31,9 miljoen kaartjes voor verkocht. Dat is meer dan enig andere Europese film in de afgelopen vijf jaar.

Dat blijkt uit het rapport The Theatrical Market for European Films Outside Europe, dat is opgesteld door het European Audiovisual Observatory. De door de EU opgerichte brancheorganisatie heeft gekeken naar bioscoopbezoek in twaalf non-Europese landen of gebieden. Daaruit bleek dat Bessons film in z’n eentje goed was voor 38% van alle verkochte kaartjes.

In tegenstelling tot Amerikaanse films, die een grote wereldwijde markt hebben, moeten Europese producties het vooral hebben van de thuismarkt. Slechts 18% van het bezoek is afkomstig van buiten Europa. Bij dit gemiddelde cijfer moet worden aangetekend dat maar een tiende van alle Europese films wordt uitgebracht buiten het continent, wat neerkomt op zo’n zeshonderd films. Die trokken in 2014 gezamenlijk 82 miljoen bioscoopgangers.

Edo Dijksterhuis