Dirk Gunther Mohr verfilmde een (bijna) ver­geten Haags oor­logs­drama

Bezuidenhout

Tachtig jaar geleden werd Nederland bevrijd van de Duitse bezetting. Dirk Gunther Mohr greep het jubileum aan om een film te maken over het vrijwel vergeten bombardement op Den Haag. Met een piepklein budget en een berg goodwill vertelt hij een gefictionaliseerd verhaal vol authentieke details.

Iedereen kent het bombardement op Rotterdam en de meesten hebben ook wel gehoord van de verwoesting van Arnhem en Nijmegen tijdens Operatie Market Garden. Maar dat de Haagse wijk Bezuidenhout op 3 maart 1945, slechts twee maanden voor de bevrijding, zwaar onder vuur kwam te liggen, is hoegenaamd onbekend. Het bombardement op de woonwijk resulteerde in ruim 530 doden en tienduizenden daklozen.

Ook Dirk Gunther Mohr kende dit verhaal niet. “Terwijl ik geboren en getogen ben in Den Haag”, zegt de acteur en scenarist. “Pas toen ik 3,5 jaar geleden in Bezuidenhout kwam te wonen en mijn vrouw ging werken voor Stichting 3 maart 1945, die ieder jaar de herdenking verzorgt, kwam ik ermee in aanraking. Ik kwam erachter dat er geen enkele film of documentaire is gemaakt over deze vergeten ramp. Toen begon het bij mij te kriebelen.”

Gunther Mohr deed research en schreef vervolgens het script voor Bezuidenhout. “De film gaat over een stel vrienden uit de wijk die tijdens de oorlog een verzetsgroep vormen. Ik speel zelf de rol van Johan, een man met een gezin die het niet kan aanzien wat de nazi’s met de wijk doen. De verzetsgroep ontdekt een V2-installatie in het Haagse Bos, waarmee Londen gebombardeerd gaat worden. Hij legt vervolgens contact met de Britten, die het plan opvatten de zaak te bombarderen. Ze vergissen zich echter in de coördinaten en dan gaat het gruwelijk mis.”

Anderhalf jaar lang liep Gunther Mohr te leuren met zijn script, maar geen enkele producent durfde het aan. Dus nam hij het heft in eigen handen en begon hij een crowdfunding-campagne. “Die leverde 35 duizend euro op. Nadat stadsdeel Het Haagse Hout ook nog wat had bijgelegd, had ik in totaal veertigduizend euro.”

Met zo’n microbudget kon Gunther Mohr zijn oorspronkelijke ambitie van een productie op speelfilmlengte niet verwezenlijken. “Ik moest de film met een half uur inkorten. Een echte kill your darlings-oefening. Ik heb mooie locaties en emotionele scènes moeten wegsnijden maar heb de kern van het verhaal overeind gehouden en de personages zo goed mogelijk kunnen neerzetten. De crowdfunding leverde ook nog allerlei verhalen op van donateurs, die vertelden over de ervaringen van hun ouders en grootouders. Details heb ik meegenomen in het script, zoals het belang van Zweeds wittebrood dat mensen vlak voor het bombardement kregen.”

Voor de realisatie van de film greep Gunther Mohr terug op het netwerk dat hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd als acteur en scenarist, onder andere in de Netflix-film Grenzeloos verraad (2023), die zich ook afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Een man uit Antwerpen kwam met zijn truck naar Den Haag en uit Enschede kreeg ik een motor met zijspan – veel production value in ruil voor een onkostenvergoeding. Locaties als de Nutsschool en een lokale kerk mochten we voor niets een paar dagen gebruiken als set. En voor de vergunning die we nodig hadden om de openbare weg twee dagen af te sluiten hoefden we van de gemeente Den Haag maar één keer gage te betalen in plaats van twee keer.”

Ook onder cast en crew genoot Gunther Mohr een stevige gunfactor. Acteurs deden mee voor minimaal tarief omdat ook zij vonden dat het verhaal verteld moest worden. En de special effects-experts monteerden in postproductie vliegtuigen en V2’s in het beeld op een manier die eigenlijk volledig buiten Gunther Mohrs budget valt. “Iedereen wilde onderdeel zijn”, constateert de maker.

De ontstaansgeschiedenis van Bezuidenhout doet daarmee denken aan De Burgemeestersmoord, nog zo’n oorlogsverhaal dat eind vorig jaar door een enthousiaste maker met beperkte middelen is verfilmd maar uiteindelijk vertoningen kreeg in theaters van Vue en Pathé. Gunther Mohr heeft de film gezien en hoopt dat zijn Bezuidenhout op vergelijkbare wijze wordt opgepikt. “De kaartverkoop gaat al goed”, zegt hij. “De première op 21 april in Pathé Buitenhof is helemaal uitverkocht. In totaal zijn er nu al meer dan vijfhonderd kaartjes verkocht voor acht voorstellingen. En er melden zich steeds meer filmtheaters en bioscopen die de film willen vertonen. De poster en de trailer – ja, die hebben we ook nog gemaakt van die veertigduizend euro – doen hun werk. Maar ik hoop natuurlijk op een distributeur of dat de film wordt opgepikt door een streamingplatform.”