Lourens Blok over telefilm BLIJF!

  • Datum 22-01-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Lourens Blok op de set van BLIJF!

Vanavond is de derde telefilm van het jaar te zien. Lourens Blok maakte met blijf! zijn eerste televisiefilm. "Veel thematiek in een jasje van spanning en avontuur", zo beschrijft Lourens Blok zijn film blijf! over twee kinderen waarvan één dreigt uitgezet te worden."Het fascineerde me, hoe zo’n uitzetting voor een kind zou zijn. Dat geeft een heel andere beleving."

blijf! vertelt het verhaal van de elfjarige Iraanse Milad (Ezzaldeen Ali), van wie de asielaanvraag definitief is afgewezen en de elfjarige Lieke (Mexx Nachbar), die haar vader nooit ontmoet heeft.

Het thema van de nieuwe reeks telefilms was voor de editie 2011: ‘familiefilm’. "Daarom wilde ik die zware thema’s luchtig benaderen", vertelt Blok. "Je kunt veel van kinderen verwachten, maar er moet een bepaalde speelsheid zijn." Dat heeft de regisseur opgelost door een avonturenfilm te maken. "Je moet de film hoop meegeven. En even iets over de top gaan."

Blok zelf toont in blijf! veel vertrouwen in de kinderen: "Ik maak het verschil tussen volwassenen en kinderen niet zo groot. Kinderen worden vaak onderschat, terwijl ze misschien niet elk woord begrijpen, maar wel de strekking. Ze gaan recht op hun doel af, en hebben het vaak bij het rechte eind."

Ondanks dat de film zich ontrolt rondom een actuele kwestie, is het niet Bloks intentie een statement te maken. "Politiek gezien niet, alleen wat betreft de media. Dat die een grote invloed kunnen hebben op de politiek." Dit komt in blijf! terug in de vorm van een jonge, Telegraaf-achtige verslaggever (Egbert-Jan Weeber). Blok: "Die is alleen op zoek naar scoops. Pas aan het einde realiseert hij zich wat voor meerwaarde hij als journalist kan hebben."

Intussen spreekt de regisseur tussen de regels door wel degelijk een oordeel uit. Op school krijgen de kinderen les over de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens zie je hoe de Iraanse familie van Milad bruut een busje wordt ingesleept. Blok: "Dat geweld, dat gebeurt ook echt. Als mensen niet op komen dagen, worden ze werkelijk hardhandig weggehaald. Ik was me daar nooit zo van bewust. Moet dat zo beestachtig? Ik denk dat volwassenen hun kinderen tegen zulke beelden willen beschermen. Maar ik vind dat je ze dat best mag laten zien."

Laura van Zuylen

blijf! wordt zaterdag 22 januari om 19:00 uitgezonden op Nederland 3.