Lokroep eerste studentenfilm met succesvolle crowdfunding

De vier hoofdrolspelers van Lokroep
Crowdfunding is het nieuwe toverwoord in de filmwereld. Een aardig aantal films heeft al kapitaal binnengehaald via donaties van het publiek, vooral via het in 2011 gestarte CineCrowd. Studenten van de Filmacademie hebben deze bron van financiering nu ook ontdekt. Lokroep is de eerste studentenfilm die zijn streefbedrag heeft gehaald.
‘Nog 42 dagen te gaan’ staat er op de CineCrowd-site bij Lokroep, maar de teller geeft al 3300 euro aan, het streefbedrag. Het bedrag werd bij elkaar gebracht door 29 donateurs, die in ruil ervoor online filmpakketten kregen, een Koerdische sjaal of een handgemaakte theeset uit Zuidoost-Turkije. De relatiegeschenken sluiten mooi aan bij het thema van de documentaire, die gaat over vier Koerdische broers die na een verblijf van twintig jaar in Istanbul willen terugkeren naar hun geboortegrond.
De via CineCrowd gerealiseerde financiering is maar een klein deel van het totaalbudget. ‘We maken de film in samenwerking met de NTR’, vertelt producent Vera Frohn. ‘Van die omroep en van de Filmacademie krijgen we geld, maar we moesten zo’n 6500 euro bij-financieren. Een deel daarvan komt via fondsen, de rest via crowdfunding.’
Donateurs krijgen updates over de voortgang van de film en kunnen zo precies bijhouden hoe hun gift wordt besteed. ‘Door CineCrowd is het überhaupt mogelijk om naar Turkije te gaan’, aldus Frohn. ‘Van het geld kopen we vliegtickets, verzekeringen en de "rewards" voor onze donateurs.’
Volgende maand gaat het team van Lokroep, dat naast Frohn uit onder andere regisseur Reber Dosky en producent Steven Rubinstein Malamud, voor een laatste researchreis naar Turkije. Eind februari 2013 beginnen de opnames, die drie weken in beslag zullen nemen. Post-productie loopt tot en met 23 juni 2013 zodat de film eind juni in première kan gaan op het Eindexamenfestival in EYE.
Edo Dijksterhuis