Live gaming op het grote doek

  • Datum 22-07-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

All Work All Play

Eén procent van de wereldbevolking — dat zijn 70 miljoen mensen! — gamen in competitieverband. eSports is geprofessionaliseerd, met spelers die elkaar om grote geldprijzen bestrijden tijdens de Intel Extreme Masters championship. Op 28 juli is dat te zien in All Work All Play. In de zeven bioscopen waar de documentaire wordt vertoond spelen na afloop professionele gamers een potje StarCraft II.

Eigenlijk ligt het voor de hand. Na opera, ballet, Formule 1 en interactieve colleges is de introductie van gaming op het bioscoopscherm een logisch vervolg. Met de afvlakkende kaartverkoop zoeken steeds meer bioscoopexploitanten het in ‘alternative content’ oftewel ‘event cinema’. En het palet aan smaken wordt steeds verder uitgebreid. Pathé, dat samen met CineMec nu drie hybride theaters neerzet in Utrecht, Nijmegen en Arnhem, loopt in Nederland voorop.

Het zijn dan ook de Pathé-bioscopen in Amsterdam (Arena), Rotterdam (De Kuip), Scheveningen, Amersfoort, Eindhoven, Groningen en Tilburg waar het gaming-experiment wordt uitgevoerd. Het evenement van 28 juli krijgt een vervolg op 23 augustus. Dan wordt er live verslag gedaan van ESL: One Cologne Counter-Strike: Global Offensive, waarbij de beste teams ter wereld in Keulen strijden om de titel ESL One Champion.

Maar de inleiding of aftrap wordt traditioneel genoeg gedaan met een film. In All Work All Play volgt Patrick Creadon (Wordplay) een aantal eSporters die het willen maken in de wereld van het professionele gamen. De focus ligt op de negende editie van het Intel Extreme Masters-toernooi. Spelers en fans — duizenden, zo niet miljoenen volgen games online en zelfs in stadions — geven een inkijkje in hun wereld.

Edo Dijksterhuis