Links – 7 februari 2014

  • Datum 07-02-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Philip Seymour Hoffman (1967-2014)

Rouwen om Philip Seymour Hoffman, de woede van Quentin Tarantino, het angstaanjagende realisme van Dr. Strangelove, vrolijke satire over Sundance-cliché’s en de politiek van de niet-Westerse western.

In memoriam
Filmliefhebbers treuren om het verlies van de rollen die Philip Seymour Hoffman de komende dertig jaar nog had kunnen spelen. Er zit niets anders op dan te koesteren wat hij achterlaat, om te beginnen met deze montage.
Vimeo

Lekkage
Quentin Tarantino heeft de productie van zijn nieuwe film The Hateful Eight stopgezet omdat het script op internet is beland. Een overtrokken reactie? Brian Koppelman geeft de nodige context met een anekdote over de keer dat hij naast Tarantino zat in een vliegtuig.
Grantland

Rampscenario
Dr. Strangelove
is precies vijftig jaar oud. Bij de première klonk destijds de kritiek dat Stanley Kubrick het publiek angst aanjoeg met een onmogelijk rampscenario. Inmiddels blijkt uit historisch onderzoek dat Kubrick angstaanjagend dicht op de werkelijkheid zat.
The New Yorker

Fantasie-indianen
De populaire Indianerfilme uit de DDR braken met het eurocentrische cliché van ‘de Indiaan’ als homogene categorie. Tegelijkertijd creëerden de films hun eigen politiek gekleurde fantasie-indianen. We lezen erover in de vierde editie van Frames, die gewijd is aan de niet-Westerse western.
Frames Cinema Journal

Niet nog een
Hoeveel Amerikaanse indie-cliché’s kun je kwijt in drie minuten? Neptrailer Not Another Sundance Movie doet een recordpoging.
YouTube

Tweet
Benieuwd of alle begrip en liefde die ik lees ook voor andere heroïnegebruikers daar is. #PSH

Martin Koolhoven

Erik Schumacher