Links! – 4 oktober 2010

  • Datum 04-10-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

ANTHONY ZIMMER

Wat wordt er deze week online over film geschreven? Een kleine greep.

Voordat straks iedereen Florian Henckel von Donnersmarck (das leben der anderen) feliciteert met het ingenieuze script van het Depp/Jolie vehikel the tourist: de film is een remake van de uitstekende Franse thriller anthony zimmer uit 2005. Uitstekend, ook al zie je bij de Fransen de twist aan het eind al van mijlenver aankomen. Het nadeel is dat je na anthony zimmer precies weet hoe the tourist in elkaar steekt — maar dat verraadt de recente trailer eigenlijk ook al. Wie zich verder wil verdiepen in het genre van de Franse thriller: ne le dis à personne (tell no one) uit 2006 van Guillaume Canet is ook zeer de moeite waard. Allemaal gemakkelijk op dvd en elders te vinden. En neem dan ook maar meteen het hele oeuvre van de onlangs overleden Claude Chabrol mee. En Louis Malle’s ascenseur pour l’échafaud. En de films van Jean-Pierre Melville.

Reversehot heeft voor de liefhebber een tamelijk wazig video-interview met acteur annex sekssymbool Romain Duris (persécution) over zijn verlangen om niet alleen een regisseur te volgen maar ook zelf iets te creëren.

Verder staat de trailer van paranormal activity 2 sinds vrijdag online als onderdeel van een uitgekiende keep ‘m hungry marketingstrategie.

En festivallieveling Tsai Ming-liang lijkt genoeg te hebben van de lage opbrengsten van zijn films. Hij duikt het lucratieve beeldende kunst-circuit in met een installatie van bioscoopstoelen, in oktober te zien in het Shanghai Art Museum. Voor wie de Taiwanese maker een beetje kent, is die obsessie met bioscoopstoelen en de geschiedenis van het theater niks nieuws. Met goodbye dragon inn uit 2003 construeerde Tsai al een hele film rond dat thema. Maar er is ook nieuw werk. Zoals een bed. Niet helemaal Tracey Emin-stijl hopen we, want in zaad gedrenkte matrassen hebben de wereld al genoeg wijsheid gebracht in het afgelopen decennium, maar confronterend zal de installatie volgens de maker wel zijn: "Ik ben in de video nog brutaler dan in mijn films want ik denk zelfs nog minder na over de tolerantiegrens van het publiek. Ik film gewoon veertig minuten lang een bed." Dat u het weet.

Bij Indiewire een actuele lijst van de inzendingen voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film, die de concurrenten zullen zijn van Rudolf van den Bergs tirza. Naast het Griekse dogtooth zijn dat onder meer het Thaise uncle boonmee who can recall his past lives, het Turkse honey, het Franse des hommes et des dieux en het Mexicaanse biutiful. Dat wordt een pittige strijd. Daarbij aangetekend dat de keuze van de winnaar in deze categorie iedereen met twee ogen en een beetje filmkennis regelmatig in verbijstering achterlaat.

Bij The Guardian beginnen ze vandaag met livebloggen over film. Een maand lang kunnen lezers kiezen uit een aantal films die op televisie worden uitgezonden waarna over de film met de meeste voorkeurstemmen live wordt meegeschreven door een deskundige. Ik stel me voor dat een commentator hysterisch de handel en wandel van de personages beschrijft terwijl je als kijker rustig het verhaal probeert te volgen. Niet helemaal duidelijk wat daar nou de meerwaarde van is maar we zullen zien.

Ronald Rovers