Links – 25 april 2011

  • Datum 25-04-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Scène uit PANTSERKRUISER POTEMKIN

Lezing Tsai Ming-liang
De tekst van een lezing die Tsai Ming-liang vorig jaar in Taiwan gaf. Hij vertelt daarin over een Nederlandse filmcriticus die wijze dingen zegt, over huilen met Isabelle Adjani, over zijn zelfportret Visage, dat je elke keer wanneer je een film kijkt, bereidt moet zijn te veranderen, dat er altijd ruimte moet blijven voor films die niet alleen maar voor de centjes gemaakt worden en over, zoals altijd, gebruikte bioscoopstoelen. Senses of Cinema.

Acteurs weigeren auditie te doen
Wanneer acteurs in een zeker aantal films hebben gespeeld en vanaf hun feng shui Pacific Palisades of Malibu Beach paleizen uitkijken over ons, de mieren, willen ze wel eens overvallen worden door het inzicht dat auditie doen alleen voor losers is. Ook Shia LeBeouf is tot die verlichte wijsheid gekomen. Studio Universal zag LeBeouf wel zitten voor de rol van Jason Bourne in de vierde aflevering uit de serie Bourne films. Maar wilde hem nog wel even auditie zien doen, net als alle anderen die de rol willen hebben. LeBeouf weigerde. New York Magazine

Chris Marker
Een dertiendelige serie over de klassieke oudheid in Griekenland. Van Chris Marker. En niet op dvd te krijgen. Voor de meeste mensen iets voor koude winternachten maar voor een enkeling een zegen tijdens deze barre zomerse dagen: the owl’s legacy. Het zou om een weinig bekend werk gaan.

Eisensteins pantserkruiser potemkin
‘Plantte Eisenstein echt een illegale homo-tijdbom onder een gevaarlijk homofobe samenleving?’, is een van de verrassende vragen van de Britse filmcriticus Ronald Bergan over Eisensteins beroemde pantserkruiser potemkin. The Arts Desk

Waarom een briljante Brit niet aanslaat aan de overkant van de plas
Steve Coogan en Michael Winterbottom werkten al eerder samen aan tristram shandy: a cock and bull story, een film die iedereen die iets om humor geeft, gezien moet hebben. Dankzij Coogans cynische humor moeten de Amerikanen niks van hem hebben en is hij veroordeeld tot incidentele bijrollen in middelmatige animaties. Wat vindt Salon ervan? Wat dan weer wel aanslaat maar wat niettemin rotzooi is: Russell Brand in een remake van arthur. Eén miserabele ster kreeg de film van The Guardian.

Ronald Rovers