Links – 24 juni 2012

  • Datum 24-06-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Blow-up

Woody Allen over de films die hem vormden, Blade Runner in aquarel, een nieuw tijdschrift over film en media, een Vimeo Award voor een Nederlandse film, Andrew Sarris herinnerd en Eddy Terstall over de ‘identiteitsloze’ Nederlandse cinema.

Invloed
Woody Allen schoot zijn nieuwe film To Rome With Love in het land van de cinema die hem vormde. In The New York Times beschrijft Allen de vier Italiaanse films die op hem de grootste invloed hebben gehad. "We do our versions of them, never as shockingly innovative or brilliant as when the masters did them."
New York Times

Monnikenwerk
Opeens heb je het: je gaat al je vrije tijd steken in een aquarelversie van Blade Runner. De Zweed Anders Ramsell heeft de eerste dertien minuten van de film al geanimeerd met ruim drieduizend schilderijen. De rest moet nog volgen.
Slate

Nieuw tijdschrift
De Amsterdam University Press mag dan in zwaar weer verkeren, deze week lanceerde de uitgeverij een nieuw tijdschrift over film en media. Necsus komt uit de koker van het Network of European Cinema and Media Studies en is open access: gratis leesvoer van kwaliteit dus. Het thema van het eerste nummer is ‘Crisis’.
Necsus

Filmtitelontwerpers
Bij de Vimeo Awards in New York is de Nederlander Jurjen Versteeg in de prijzen gevallen in de categorie Motion Graphic. Zijn korte film A History of the Title Sequence is een ode aan grote titelontwerpers uit de filmgeschiedenis.
Vimeo

I.M. Andrew Sarris
Deze week overleed filmcriticus Andrew Sarris op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van een val. Met zijn essay ‘Notes on the Auteur Theory’ zorgde hij in 1962 voor een waterscheiding in de Amerikaanse filmkritiek: voortaan was er gepaste aandacht voor de regisseur. Kent Jones gedenkt de enorme invloed die Sarris heeft gehad.
Film Comment

Tweet
NL voetbal zelfde als in NL film. Proberen in formules te denken en andere landen nadoen. Dan krijg je nooit wat bijzonders. Identiteitloos

Eddy Terstall

Erik Schumacher