Links – 24 januari 2016

  • Datum 24-01-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ursula uit De kleine zeemeermin (1989)

Hoe Pink Flamingos Divine als inspiratie diende voor Disneys Ursula, een online handboek van Bordwell en Thompson, The Martian als komedie, Carol als thriller, een wegwijzer in de film noir en de hervormingen van de Academy.

Ursula
"Ursula was a singular Disney villain, and behind the animated tentacles was a real-life, big-haired, poo-eating Baltimore drag queen named Divine."
Hazlitt

Handboek
David Bordwell en Kristin Thompson raakten de weg kwijt in hun eigen artikelen en brachten er orde in aan. Het resultaat: een online raadpleegbaar handboek narratieve analyse.
Observations on Film Art

Genreverwarring 1
The Martian
won dit jaar de Golden Globe voor beste komedie. Dat wekte enige bevreemding, maar zet een lachband onder de film en het klopt eigenlijk wel.
YouTube

Genreverwarring 2
En als we dan toch bezig zijn, dacht het marketingteam achter Carol, waarom zetten we dit romantische drama dan niet gewoon in de markt als thriller?
YouTube

Film noir
Infographic: wat maakt een film noir een film noir, en welke film noir is dan het film noirst van allemaal?
BFI

Tweet
The Academy took the first step. Now let’s have the studios, production companies, agencies, unions & financiers follow suit for diversity.

Chaz Ebert over de hervormingen die de Academy heeft doorgevoerd om de Oscars een betere afspiegeling van de Amerikaanse samenleving te maken

Erik Schumacher