Links – 20 juli 2012

  • Datum 20-07-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De plattegrond van een filmstad, de onafhankelijkheidsverklaring van Charlie Kaufman, het grootse van IMAX, de revolutie van Kim Dotcom en de nieuwe La furia umana.

Filmstad
Rondslenteren over Sunset Boulevard, rechtsaf Mean Streets inslaan en onder Lost Highway doorlopen? Het kan in de fictieve filmstad waar de ontwerpers van Dorothy een kaart van verkopen.
Dorothy

Autonoom
Scenarist en regisseur Charlie Kaufman (Being John Malkovich, Eternal Sunshine of the Spotless Mind) heeft het gehad met Hollywood. Zijn volgende project, een stop-motionverfilming van zijn toneelstuk Anomalisa, wilde hij niet laten verpesten door bemoeienis van studio’s. Daarom besloot hij in zee te gaan met crowdfundingplatform Kickstarter. Na een week is het beoogde bedrag van 200.000 dollar al ruim binnen.
Kickstarter

Groot, groter, grootst
Christopher Nolan draaide een groot gedeelte van The Dark Knight Rises op IMAX-film. Wat is nou het verschil met de gebruikelijke 35mm? The New York Times maakt Nolans keuze inzichtelijk.
The New York Times

Revolutie
In januari werd de Duitser Kim Dotcom gearresteerd. Zijn site MegaUpload, die veel gebruikt werd om illegale kopieën van films te verspreiden, werd uit de lucht gehaald. In een open brief aan Hollywood werpt Dotcom zich op als een revolutionair die op een onafwendbare zege afkoerst. ‘The people of the Internet will unite. They will help me. And they are stronger than you. (…) We have logic, human nature and the invisible hand on our side.’
The Hollywood Reporter

Furie
De nieuwe editie van filmtijdschrift La furia umana staat online. Met voor de Engelstalige lezer artikelen over Leo McCarey, Jean-Claude Rousseau, José Luis Guerín, Max Ophüls, John Ford, Luc en Jean-Pierre Dardenne en Samuel Fuller.
La furia umana

Erik Schumacher