Links – 19 november 2013

  • Datum 19-11-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Detail van Eva Švankmajerová’s poster voor Alice (1988)

De filmposters van Eva Švankmajerová, topregisseurs rond een tafel, hoe apen naar films kijken, het Oscar-reglement onder vuur, de tijd als thema bij Richard Linklater en The Hunger Games in het Frans.

Švankmajerová
De Tsjechische schilderes en schrijfster Eva Švankmajerová was een stille kracht achter de animatiefilms van haar man, Jan Švankmajer (Otesánek). Voor die films maakte ze ook prachtige posters.
MUBI Notebook

Rondetafelgesprek
Iedere winter brengt The Hollywood Reporter Oscar-kanshebbers samen om over hun ambacht te praten. De deelnemende regisseurs van dit jaar: Steve McQueen, Paul Greengrass, David O. Russell, Ben Stiller, Alfonso Cuaron en Lee Daniels.
The Hollywood Reporter

Aapjes kijken
Wat onderscheidt de mens in essentie van het dier? Een experiment met apen en City Lights suggereert dat een antwoord in die vraag zou kunnen liggen in de manier waarop we naar film kijken.
National Geographic

Buitenlandse film
La vie d’Adèle zou in theorie komend voorjaar de Oscar voor beste film kunnen winnen, en het jaar erna de Oscar voor beste buitenlandse film. Variety verkent de pogingen en mogelijkheden om het onbevredigende reglement van die laatste categorie te verbeteren.
Variety

Over tijd
Een nieuw video-essay van de onvolprezen Kogonada: over het verstrijken van de tijd als thema in het oeuvre van Richard Linklater.
Sight & Sound

Tweet
"
Catching Fire" is out next week. You know what they call the Hunger Games in Paris? pic.twitter.com/67XwJACQ2g
Calum Marsh

Erik Schumacher