Links – 19 augustus 2012

  • Datum 19-08-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Hard lachen om iets heel gemeens, zorgen om tieneracteurs, de lijstjes achter het ultieme lijstje, felle lichten voor schaduwzoekers en de strijd om een KNIL-kapitein.

Muhaha
Met de klassieke boevengewoonte van de maniakale lach kun je nog verrassend veel kanten op. Dat blijkt uit een montage van de honderd beste vileine lachuitbarstingen uit de filmgeschiedenis, die de kijker achterlaat met het ongerichte gevoel dat er iets vervelends gaat gebeuren.
YouTube

Noodklok
Jodie Foster stond als kindsterretje al jong in de schijnwerpers. Toch was dat onvergelijkbaar met wat jonge acteurs tegenwoordig moeten verdragen, zegt ze. In een opiniestuk luidt ze de noodklok. "If I were a young actor today I would quit before I started. If I had to grow up in this media culture, I don’t think I could survive it emotionally."
The Daily Beast

Al het beste
Voor wie nooit genoeg krijgt van lijstjes, heeft Sight & Sound alle stemformulieren online gezet van de recente rondvraag onder honderden kenners naar de tien beste films aller tijden. Aan de knoppen op de site kun je eeuwig draaien: uitzoeken welke films uit 2011 er genoemd zijn, wie er op Ferris Bueller’s Day Off stemden, welke Nederlandse producties de groslijst haalden, van welke regisseur de meeste titels genoemd zijn…
Sight & Sound

Leesvoer
Voor wie de zon liever ontvlucht, staat er veel interessants in het augustusnummer van Bright Lights: van Wong Kar-Wai en Sofia Coppola tot Max Ophüls en de gebroeders Coen.
Bright Lights Film Journal

Dubbele Westerling
In 1969 erkende voormalig KNIL-kapitein Raymond Westerling dat onder zijn leiding standrechtelijke executies plaats hadden gevonden in Zuid-Celebes, bleek deze week. Ooit zouden producent San Fu Maltha en regisseur Martin Koolhoven samen een film over hem maken. De Volkskrant zocht uit hoe het nu met die plannen staat. Maltha en Koolhoven blijken beiden nog steeds met een film over Westerling bezig te zijn — alleen niet meer met dezelfde.
De Volkskrant

Tweet
Wat grappig: wij zijn ook bezig met een film over Westerling.
Theodor Holman

Erik Schumacher