Links – 18 oktober 2013

  • Datum 18-10-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Een zogenaamd ‘pillow shot’

Het pillow shot bij Yasujiro Ozu, archieven van filmbladen doorzoekbaar gemaakt, Werner Herzog in Delft, een ode aan overacting, een game die een film wil zijn en een opzienbarende theorie van Ralph Fiennes.

Kussentjes
Zonder duidelijke narratieve functie verschijnt plotseling enkele seconden een statische compositie in beeld. Een supercut van de zogenaamde pillow shots in het oeuvre van Yasujiro Ozu.
YouTube

Archieven
Sinds deze zomer zijn de archieven van The Media History Digital Library online te doorzoeken: met zorg gedigitaliseerde jaargangen van bladen als Variety en The Hollywood Reporter uit de beginjaren van de filmgeschiedenis. De site heeft er een tijdje uitgelegen, maar is nu weer in de lucht.
Lantern        

Herzog in Delft
Werner Herzog schoot zijn F.W. Murnau-hommage Nosferatu (1979) met Klaus Kinski en Isabelle Adjani voor een belangrijk deel in Delft en Schiedam. Een kijkje achter de schermen.
The Seventh Art

Een onsje meer
Over Klaus Kinski gesproken: een ode aan overacting.
The Guardian

Bestuurbare film
Beyond: Two Souls
is een videogame die de grens met cinema opzoekt: het spel wil een soort bestuurbare film zijn. Willem Dafoe en Ellen Page zijn te zien in de ‘hoofdrollen’, waarvoor ze vele uren motion-capture-materiaal opnamen.
Wall Street Journal

Tweet
FIENNES HAS THEORY RT @BFI "I have a theory that in Victorian times, they didn’t want scandal" — Ralph Fiennes #TheInvisibleWoman

Xan Brooks

Erik Schumacher