Links – 18 januari 2015

  • Datum 18-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Mommy (2014) van Xavier Dolan

De signatuur van Xavier Dolan, de openingsscènes van Nuri Bilge Ceylan, een gefantaseerde Béla Tarr-remake van Repulsion, de bijrol van Hollywood in de strijd om de Oscars, Ruben Östlund reageert zijn teleurstelling af en het fenomeen van de jaarlijkse snub-hysterie.

Dolan
Na vijf films maakt The Seventh Art de balans op: welke stilistische kenmerken blijven terugkeren in het werk van Xavier Dolan, en wat is hun functie? Een video-essay.
YouTube

Opening
Een traan op een wang, een vermoeide autorit, een grapje in een garage: Nuri Bilge Ceylan aan de hand van zijn openingsscènes.
Keyframe

Tussenmomenten
Adrien Martin en Cristina Álvarez López verknipten Repulsion van Roman Polanski tot slow cinema-remake op de leest van Béla Tarr. "Inside every narrative film is a non-narrative film struggling to get out."
MUBI Notebook

Uitgespeeld
De Oscarnominaties van dit jaar zijn bekend. Wat opvalt: de grote studio’s spelen in dit spel amper een rol meer.
LA Times

Mis
Ruben Östlund greep met Turist net naast een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film. Hij filmde zichzelf tijdens de zenuwachtige momenten van de bekendmaking.
YouTube

Tweet
Dreading this year’s Oscar Purge, where we strike snubbed movies from the historical record and forget them forever. Wait, we don’t do that?

Justin Marks

Erik Schumacher