Links – 17 september 2012
De vondst van de oudste kleurenfilm, het einde van Six degrees of Kevin Bacon, onverwachte kosten bij sprookjesfilms, onderzoek naar LGBT-cinema, de wereld van Woody Allen en de verbazing van Nasrdin Dchar.
Vroege kleuren
In het National Media Museum in Bradford is de oudste natuurlijke kleurenfilm teruggevonden. Edward Raymond Turner ontwikkelde de filmtechniek en maakte in 1902 een proefopname van zijn kinderen. De kleine Turners gaan nu, samen met hun goudvis, de annalen van de filmgeschiedenis in.
— BBC
Bacon-getal
Filmnerds spelen graag Six degrees of Kevin Bacon: iemand noemt een acteur, waarna degene wint die met de minste stappen bij Kevin Bacon uitkomt. Charlie Chaplin speelde in A Countess from Hong Kong met Tippi Hedren, die in Jayne Mansfield’s Car met Kevin Bacon speelde — stop de tijd. Het is typisch het soort tijdverdrijf waar Google graag een einde aan maakt. Sinds kort kun je in het zoekveld ‘bacon number’ achter de naam van een acteur invoeren om te ontdekken wat de kortste route is. Omdat Google hierbij een inferieure database gebruikt, blijft The Oracle of Bacon echter de beste site voor valsspelers. Hier kun je bovendien op zoek naar alternatieve routes: in hoeveel stappen zou je van Rita Verdonk naar Marilyn Monroe kunnen?
— The Oracle of Bacon
Dure sprookjes
Sprookjesverfilmingen zijn sinds enkele jaren weer helemaal terug in Hollywood. Lekker goedkoop, want ieder auteursrecht is natuurlijk al lang verlopen. Ten minste, dat zou je denken. Zuinige producenten ontdekken tot hun teleurstelling hoeveel schijnbaar klassieke elementen van zulke vertellingen pas in latere filmbewerkingen zijn toegevoegd.
— Variety
Queer cinema
De LGBT-film is inmiddels een gevestigde aanwezigheid in de internationale cinema, met overal ter wereld eigen festivals en programma’s. Aan de universiteiten van Sussex en Warrick is een onderzoeksprogramma opgestart dat zich op die Global Queer Cinema concentreert. De bijbehorende site presenteert resultaten van het onderzoek, maar wil ook een forum zijn voor internationale discussie.
— Global Queer Cinema
Woody’s wereld
Van de laatste negen films die Woody Allen maakte, speelt er slechts een in New York. Momenteel draait hij zijn nieuwe film in San Francisco, waarna Allen vermoedelijk weer in een Europese hoofdstad neerstrijkt. Het is een duidelijke koersverlegging in vergelijking met zijn eerdere films. Maar het beeld dat van de schrik ontstaan is — dat de regisseur voorheen geen stap buiten zijn stad zette — is te zwartwit. The World of Woody, een wereldkaart met alle filmlocaties uit Allens oeuvre, brengt de nodige nuance.
— Empire
Tweet
Ongelooflijk dat de slechtste en meest amateuristische film allertijden, tegelijkertijd de meest besproken film allertijden is. #CrazyWorld
— Nasrdin Dchar
Erik Schumacher