Links – 16 februari 2015

  • Datum 16-02-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Kim Jong-Il en zijn ‘gasten’

Noord-Koreaanse filmpolitiek van ontvoeringen tot cyberaanvallen, Janneke Staarink reageert op de kritiek op het IFFR, Kevin B. Lee reikt zijn persoonlijke Oscars uit, James Schamus over de dood van de cinema en vrolijke verwarring rond de publiciteitsschuwe Terrence Malick.

Kim Jong-Il
In 1978, toen Kim Jong-Il de Noord-Koreaanse minister van Propaganda en Film was, ontvoerde hij de populairste actrice van Zuid-Korea en haar ex-man, een regisseur. Een voorpublicatie uit een nieuw boek over deze geschiedenis.
Esquire

Kim Jong-Un
Flash forward
naar 2014: de satirische film The Interview, waarin Kim Jong-Un op de hak genomen wordt, leidt tot een cyberaanval op Sony. Vanity Fair heeft een gedetailleerde reconstructie.
Vanity Fair

IFFR
Rond de afgelopen editie van het IFFR klonk er kritiek op het festival in onder andere NRC Handelsblad, de Volkskrant en De Filmkrant. Zakelijk directeur Janneke Staarink reageert.
Vers Beton

Oscars
Volgende week worden de Oscars uitgereikt. Volgens traditie wijdt Kevin B. Lee aan iedere belangrijke categorie een video-essay, waarin hij uitlegt wie er volgens hem zou moeten winnen.
Fandor

Toekomst
James Schamus werd uitgenodigd om een lezing te houden over de toekomst van cinema. In 23 fragmenten legt hij uit waarom die toekomst niemand zou moeten interesseren.
—  Filmmaker Magazine

Tweet
Here is a journalist asking the non-present Terrence Malick a question at the KNIGHT OF CUPS presser at @berlinale youtu.be/RqAHZuomBeY

Scene Creek

Erik Schumacher