Links – 1 oktober 2012

Looper als animatie
Een kunststukje als trailer, de recente invloed van experimentele cinema uit de jaren veertig, ruzie over Ouwehoeren, een rotstreek met Toy Story 3, het NYFF in de culturele marge en het NFF als Tygo Gernandt-vehikel.
Tractatie
Looper, volgende maand de slotfilm van de Amsterdam Film Week, is een actiefilm met tijdmachines die graag wat inventiever wil zijn dan de gemiddelde actiefilm met tijdmachines. Die ambitie komt tot uitdrukking in een slimme marketingcampagne. De derde trailer van de film is bijvoorbeeld een tractatie: een korte, handgemaakte animatiefilm.
— YouTube
Experiment
In discussies over kunstbezuinigingen is het een terugkerende vraag: in hoeverre speelt de avantgarde de rol van creatieve pionier voor de populaire cultuur? Nelson Carvajal wijst in een video-essay op de invloed van experimentele cinema uit de jaren veertig op grote films uit deze eeuw.
— Indiewire
Ruzie
Louise en Martine Fokkens, over wie Gabriëlle Provaas en Rob Schröder de documentaire Ouwehoeren maakten, zijn boos. Tegenover de Privé spreken ze er schande van dat ze niet betaald zijn voor hun optreden in de film. "Anderen lekker hun zakken vullen over onze rug. We zijn wel goed, maar niet gek!" De VPRO, die Ouwehoeren produceerde, reageert verontwaardigd en doet een boekje open over de zussen.
— Mediacourant
Unhappy ending
Een doeltreffende vondst in de categorie rotstreken. Om zijn moeder te pesten, liet een Amerikaanse tiener haar een hermontage van Toy Story 3 zien. Op het moment dat de poppen een zekere verbrandingsdood tegemoet lijken te gaan, begint de aftiteling.
— io9
Culturele dominantie
In New York is de vijftigste editie van het NYFF gaande. Andrew O’Hehir stelt vast dat er in die halve eeuw veel is veranderd. Bij de eerste editie waren Bergman, Truffaut, Fellini en Kurosawa het gesprek van de dag onder de New Yorkse elite. Tegenwoordig behoort het NYFF tot de culturele marge. Kunnen we de bioscoop bijzetten bij het orkestgebouw?
— Salon
Tweet
Ik begin me zo langzamerhand af te vragen of er ooit een NFF-campagne gemaakt is zonder Tygo Gernandt.
— Victor Ponten
Erik Schumacher