Linklater krijgt FIPRESCI Grand Prix 2014 voor Boyhood

  • Datum 05-09-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Boyhood

Niet eerder viel hem de eer te beurt maar nu kan Richard Linklater zich scharen in het gezelschap van onder andere Pedro Almodóvar, Jean-Luc Godard, Michael Haneke en P.T. Anderson. Zijn Boyhood is uitgeroepen tot winnaar van de FIPRESCI Grand Prix, de prijs van de internationale filmkritiek.

Voor de uitverkiezing van de beste film van het jaar brachten dit jaar 553 leden van FIPRESCI hun stem uit. Dat gebeurde in verschillende rondes. In de eerste ronde konden speelfilms worden genomineerd die na 1 juli 2013 in première waren gegaan. Dat resulteerde in een shortlist van vier films. In de finale ronde versloeg Boyhood met overtuigende cijfers Ida van Pawel Pawlikowski, The Grand Budapest Hotel van Wes Anderson en Kis Uykusu (Winter Sleep) van Nuri Bilge Ceylan.

De Grand Prix van FIPRESCI werd voor het eerst uitgereikt in 1999 tijdens het San Sebastián Film Festival. Gedurende de komende editie van dat festival, op 19 september om precies te zijn, wordt een speciale vertoning van Boyhood georganiseerd. Naast de jaarlijkse Grand Prix deelt de internationale club van filmcritici — vergelijkbaar met de Nederlandse KNF tijdens festivals in ons land — prijzen uit op belangrijke festivals zoals die van Cannes, Venetië en Toronto.

In Boyhood wordt hoofdpersoon Mason gevolgd tussen zijn zesde en achttiende levensjaar. De opnames voor de film duurden dan ook twaalf jaar en resulteerden in een 163 minuten durende film.

Edo Dijksterhuis