Lichte groei in kaartverkoop IFFR

  • Datum 03-02-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

IFFR-publieksfavoriet Nebraska

Voor het tweede jaar op rij weet het International Film Festival Rotterdam een lichte groei te realiseren. In de afgelopen twaalf dagen werden er 287.000 bezoeken afgelegd aan films, tentoonstellingen, optredens en evenementen. Dat zijn er zevenduizend meer dan vorig jaar en dertienduizend meer dan in 2012. Nebraska van Alexander Payne won de UPC Publieksprijs.

Het herstel na 2012, het jaar waarin de bezoekcijfers krompen van 341.000 in het jaar daarvoor naar een laagterecord van 274.000, is langzaam maar gestaag. Een uitbundige groei zoals bij het IDFA — vorig jaar goed voor 222.000 verkochte kaartjes — zit er nog niet in, maar de weg naar boven is na het voorzichtige herstel van 2013 definitief hervonden.

Op de slotdag werd bekend gemaakt dat Nebraska van Alexander Payne de UPC Publieksprijs heeft gewonnen. De voor zes Oscars genomineerde tragikomedie over een vader en zoon die door een door crisis getroffen Nebraska reizen op weg naar een, al dan niet fictieve, prijs van een miljoen dollar, versloeg andere publieksfavorieten als Starred Up en Feel My Love. De prijs, waar een bedrag van tienduizend euro is verbonden, werd eerder gewonnen door onder andere Slumdog Millionaire (2009), Persepolis (2008) en La meglio gioventù (2004).

De andere prijs die nog werd uitgereikt is de Dioraphte Award. Deze prijs, die sinds 2008 wordt uitgereikt en ook tienduizend euro groot is, is bedoeld voor een film gemaakt met ondersteuning van het Hubert Bals Fonds. Qissa, de officiële openingsfilm van het IFFR 2014, kreeg dit jaar de prijs.

Het centrale thema van dit jaar, Europa, leverde stof voor een flink aantal debatten en lezingen. Vooruitlopend op de Europese verkiezingen in mei brengt het IFFR eind februari een speciale bijlage van De Groene Amsterdammer uit, met conclusies, reflecties en resultaten.

Het nieuwe programma-onderdeel IFFR LIVE! krijgt in 2015 een vervolg. Verschillende films die in aanwezigheid van cast en crew op het festival in première gaan, zullen dan gelijktijdig worden vertoond in bioscopen verspreid over Europa. Door een live-verbinding zal het mogelijk zijn om vanuit een locatie ver verwijderd van Rotterdam toch deel te nemen aan de Q&A.

Edo Dijksterhuis