Leve de buurtbioscoop!

  • Datum 25-10-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Voor vijftig cent naar de film? Het kan dit weekend in Rotterdam in gebouw De Nieuwe Banier. Daar wordt het fenomeen buurtbioscoop nieuw leven ingeblazen.

Revelino Heskes, die als operateur in bioscoop Cinerama in Rotterdam werkt, kan niet stilzitten en houdt van film. Vijf jaar geleden resulteerde dat in de poging om in Rotterdam het verlaten treinstation Bergweg om te toveren tot een buurtbioscoop met een grand café en restaurant. Heskes organiseerde er een geslaagd pilotfilmweekend, maar toen brak de crisis uit. De eigenaren van het pand, de NS en een woningcorporatie, haakten af, zodat er een streep kon door het plan om het station tot bioscoop te verbouwen.

Maar Heskes is zijn droom om een buurtbioscoop te realiseren blijven koesteren. Het oude treinstation Bergweg is (voorlopig?) van de baan, maar het weekend van 25 t/m 27 oktober presenteert hij de Noorder Bioscoop Episode 2. Hij heeft onderdak gevonden in het door toneelgroep Siberia verlaten pand in Rotterdam Noord, dat als cultureel centrum De Nieuwe Banier een nieuwe bestemming heeft gevonden.

Heskes wil 25, 26 en 27 oktober met de vertoning van recente hits en een klassieker laten zien dat een buurtbioscoop in Rotterdam levensvatbaar is. Op het programma staan Imaginarium of Doctor Parnassus (Terry Gilliam, 2009), Dancer in the Dark (Lars von Trier, 2000), The Red Shoes (Michael Powell, 1948), The Illusionist (Sylvain Chomet, 2010), Lang en gelukkig (Pieter Kramer, 2010), Rumba (Dominique Abel, 2008), Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000) en Tournée (Mathieu Amalric, 2010).

De films worden vertoond in twee zalen van negentig en zestig stoelen. Om de drempel zo laag mogelijk te maken kost een toegangskaartje slechts vijftig cent. Wanneer het evenement voor de initiatiefnemer geslaagd is? ‘Als er een spin off is. Bij voorkeur gaat het alsnog lukken om in station Bergweg een bioscoop te vestigen. Maar als dat niet lukt, dan hoop ik dat De Nieuwe Banier een goed alternatief wordt.’

Jos van der Burg

Voor meer info: noorderbioscoop.nl