Lente in Polen

Wasza wysokosz (Your Highness)

Polen heeft een geweldig filmverleden (Kieslowski, Wajda), maar volgens de organisatoren van de Poolse Filmlente worden er nog steeds schitterende films gemaakt. Vier films van jonge debuterende Poolse filmmakers moeten het bewijzen. Van14 t/m 22 april in Tilburg en Schiedam.

Bij Polen denken we de laatste jaren niet aan lente, maar meer aan een ijzige winter. Politiek gezien althans, want het land lijkt stevig in de greep van nationalistische politieke en culturele benauwdheid. Maar misschien inspireert dat jonge filmmakers wel tot grootse daden. Of dat zo is kunnen we van 14 t/m 22 april zien in de Euroscoop-bioscopen in Tilburg en Schiedam. Dan kunnen we namelijk onder de titel Teatroteka vier op moderne toneelstukken gebaseerde tv-films van jonge, debuterende Poolse regisseurs zien. Ze maken deel uit van een project om een nieuwe generatie filmmakers de kans te geven om films te maken over thema’s, waarover Poolse jongeren zich druk maken. Alle films duren ongeveer een uur.
Te zien zijn Porwac sie na zycie (Carried Away) van Michal Szczesniak, over een vijftigjarige man die eindelijk de moed heeft om de vrouw op wie hij al jaren verliefd is uit haar knellende huwelijk te verlossen. De heroïsche daad blijft niet zonder consequenties in de film, die de organisatoren omschrijven als een ‘lyrische komedie’ die doet denken aan ‘absurdistische Tsjechische humor’. We weten genoeg.
In de sciencefiction Ihumans (Humani) van Katarzyna Trzaska draait het om een robot als aangenaam troostgezelschap na een mislukte relatie, maar de verhouding tussen mens en robot wordt gecompliceerd als het apparaat menselijke gevoelens ontwikkelt.
In Wasza wysokosz (Your Highness) van Agnieszka Smoczy?ska gaan vier vrienden van een in Nepal omgekomen bergbeklimmer op zoek naar zijn lichaam in de bergen. Het leidt tot een confrontatie met de ruige natuur, maar vooral met zichzelf.
Dolce vita
van Lena Frankiewicz vertaalt Fellini’s klassieker naar het hedendaagse Polen. Marcello Mastroianni’s personage is in het Polen van nu een leeghoofdige materialist, die ongelukkig ronddoolt in zijn vulgaire leven, waarin eigenlijk niets hem kan boeien.
Alle films zijn Pools gesproken en Engels ondertitel.

Jos van der Burg

Info: Poolse Filmlente (poolspodium.org)
Euroscoop Schiedam, 14 t/m 21 april (euroscoopnl/schiedam)
Euroscoop Tilburg, 15 t/m 22 april (euroscoopnl/tilburg)