Kwart Europese jongeren downloadt bewust illegaal

  • Datum 15-04-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Een op de vier jongeren in Europa downloadt doelbewust films of series uit illegale bronnen. Dit blijkt uit onderzoek van de European Observatory on Infringement of Intellectual Property Rights (EUIPO). De belangrijkste reden voor het overtredende gedrag is geld. Maar het kan jongeren eigenlijk ook niet schelen. Van dreigende boetes worden ze warm noch koud.

De Europese waakhond op het gebied van auteursrechten deed het onderzoek onder 24.000 jongeren tussen de 15 en 24 jaar, afkomstig uit 28 EU-landen. Het is de generatie digital natives voor wie internet een dagelijkse vanzelfsprekende werkelijkheid is. Vrijwel allemaal plukken ze zaken van het net. In het geval van film en series geldt dat zelfs voor 95%. Alleen voor muziek via internet geldt een hogere penetratiegraad: 98%.

Opvallend is wel dat slechts iets meer dan de helft van die muziek afkomstig is uit illegale bronnen. Bij film is dat maar liefst 85%. Jongeren zijn overduidelijk niet bereid voor deze content te betalen. Twee derde van de ondervraagden geeft toe dat de prijs de belangrijkste reden is om illegale kopieën te kijken. De rest voert het argument aan dat het gewenste aanbod simpelweg niet te vinden is op legale sites.

Echt wakker liggen de tieners niet van het collectieve economische delict dat de filmindustrie jaarlijks miljarden kost. Ze zijn niet gevoelig voor morele argumenten als ‘de opbrengsten zijn nodig om nieuwe films te kunnen blijven maken’of ‘voor het gebruik van intellectueel eigendom moet betaald worden’. Ook straf, in de vorm van boetes, maakt geen indruk. Uit het onderzoek van de EUIPO blijkt dat de belangrijkste reden om af te zien van illegaal downloaden of de aanschaf van valse merkgoederen een dreigende infectie van het eigen computersysteem is, het kapen van creditcard gegevens of ander gevaar voor de persoonlijke veiligheid.

Edo Dijksterhuis