Korting Movies that Matter op IDFA

  • Datum 28-10-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

5 Broken Cameras

Movies that Matter is ook op het Idfa aanwezig. Filmkrantlezers krijgen een flinke korting op de vertoning van drie spraakmakende documentaires op 20 november. Na afloop praten internationale gasten over de invloed van camerabeelden.

Het is een open deur, maar daarom niet minder waar: het mobieltje met camera heeft de wereld veranderd. Er gebeurt niets meer zonder dat er beeld van is. Maar hebben die beelden ook invloed? Hebben de Syriërs die voor vrijheid de straat op gaan er iets aan dat schokkerige beeldjes van neergeschoten demonstranten overal op de wereld zijn te zien? Kunnen beelden dictatoriale regimes op de knieën dwingen? Hoe groot is de invloed van de camera? Daarover gaat het zondag 20 november op Movies that Matter@IDFA. Vertoond worden drie documentaires. Het eerste programmadeel begint om 12.00 uur met Dead Man Walking (Robin Newell). De film gaat over een populair Chinees reality-tv-programma, waarin ter dood veroordeelde criminelen vlak voor hun executie worden geïnterviewd. Ranzig voyeurisme of is er meer aan de hand? Journaliste en sinologe Garrie van Pinxteren vraagt het aan producent Steven Seidenberg van Dead Man Walking en de in doodstraf gespecialiseerde advocaat Ben Stapert. Het tweede programmadeel begint om 14.00 met Tahrir: The Good, the Bad and the Politician (Tamer Ezzat, Ayten Amin en Amr Salama). De film is de eerste documentaire over de Egyptische revolutie die in de Egyptische filmtheaters was te zien. Na vertoning praat NOS journalist Nicole Le Fever met de makers. De dag besluit met 5 Broken Cameras (Ermat Burnat en Guy Davidi), over een Palestijnse boer, die het verzet tegen de scheidingsmuur tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever filmde. Na afloop praat Le Fever met de filmmakers en fotojournalist Geert van Kesteren over de cameramogelijkheden bij acties.

Als Filmkrantlezer betaalt u voor het eerste deel van de dag €8 i.p.v. €10. Voor het tweede betaalt u €16 i.p.v. €20. Als u beide delen wilt bijwonen betaalt u dus €24. Stuur voor 4 november een mailtje naar info@moviesthatmatter o.v.v. Idfa 2011-Filmkrant. Vermeld ook uw naam, adresgegevens en voor welk deel u kaartjes wilt. Per mail ontvangt u informatie over de betaling en de toezending van de kaartjes.

Redactie de Filmkrant