Korte animatie van Rosto ingezonden voor Oscars

  • Datum 01-09-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Monster of Nix van Rosto is de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste korte animatie. Wat begon als luchtig tussendoortje werd Rosto’s grootste project, met muziek van het Metropole Orkest en de stemmen van Tom Waits en Terry Gilliam.

Als Rosto eerlijk is, komt het niet als een verrassing dat zijn film Nederland mag vertegenwoordigen. "Ik had het eigenlijk wel een beetje verwacht. Zonder mezelf te hard op de borst te slaan, denk ik dat het terecht is. Het is een bijzondere film en voor Nederlandse begrippen een uitzonderlijk project. Ik had het heel gek gevonden als de commissie anders had besloten."

The Monster of Nix gaat oppervlakkig gezien over de strijd van de tienjarige Willy tegen een allesverslindend monster, maar de goede verstaander ontdekt ook filosofische en artistieke bespiegelingen. Toch is de film in eerste instantie bedoeld voor kinderen. Om precies te zijn: voor één kind. Rosto’s zoon Max wilde op zesjarige leeftijd alles weten over het mythische universum dat telkens terugkeert in het werk van zijn vader. "Ik had behoefte aan een luchtig project om even tussendoor te doen," vertelt Rosto. "Ik besloot om voor Max een sprookje te maken."

Het project werd ambitieuzer en ambitieuzer. Na zes jaar is het eindelijk af. "Ondertussen is Max aan het puberen geslagen," zegt Rosto. "Sprookjes zijn nu niet meer iets waar hij op zit te wachten. Maar hij is wel heel trots op The Monster of Nix. Vanaf de allereerste conceptie van het verhaal tot de allerlaatste color grading heb ik hem bij de film betrokken. Kinderen hebben een mooie, indirecte manier van kritiek spuien. Soms liet ik Max een voorlopige montage zien, en vroeg hij: "Hm, blijft dat zo?" Dan wist ik dat het nog niet goed was."

Rosto, die met de korte animatie Jona/Tomberry in Cannes eerder de Grand Prix Canal+ won, strikte grote namen voor The Monster of Nix. Het Metropole Orkest speelde de muziek in, terwijl Terry Gilliam en Tom Waits stemmen inspraken. Laatstgenoemde diende vanaf het begin als inspiratiebron voor het personage Virgil, zonder dat duidelijk was dat hij uiteindelijk zelf diens stem zou inspreken. Waits liet zich niet gemakkelijk regisseren, vertelt Rosto. "Het is een soort rodeo die je ingaat met hem. Het is een wild beest natuurlijk. Maar hij heeft Virgil uiteindelijk op unieke wijze neergezet."

Op 24 januari 2012 wordt bekend of The Monster of Nix bij de genomineerden voor de Oscar zit.

Erik Schumacher