Komedie maken met gevluchte filmprofessionals

  • Datum 04-11-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Welkom dan maar…

Dan ben je gevlucht, heb je het gered en kreeg je een verblijfsvergunning in Nederland, maar zit je als Syrische of Iraanse acteur, filmmaker of editor werkeloos thuis. Om die groep collega’s op gang te helpen, is The Buddy Film Project gestart. Samen met Nederlandse filmprofessionals maken de vluchtelingen een komedie die volgend jaar in première gaat op het Nederlands Filmfestival.

Welkom dan maar…. heet de film. Hij speelt zich af in een Nederlands dorp waar huizen zijn toegewezen aan statushouders. Vijf van hen vinden een baan in de lokale supermarkt, de centrale locatie in de film. Voor het scenario dat licht en humoristisch is, met een vleugje romantiek, wordt geput uit de verhalen van echte statushouders. Schrijver is Beri Shalmashi, die in 2010 werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor Mama.

Ter ondersteuning van The Buddy Film Project is een crowdfundingactie begonnen. Het doel is om binnen zes weken minimaal €30.000 bij elkaar te krijgen. Het VSB Fonds heeft toegezegd gedurende de eerste vijf dagen alle bijdragen te verdubbelen. In het bijbehorende filmpje vertellen initiatiefnemers Dewi Reijs en Dennis Overeem over hun motivatie. Ze wilden meer doen dan alleen kleding inzamelen en boodschappen delen op social media. Gesprekken met vluchtelingen deed ze beseffen dat gewoon aan het werk gaan de beste manier is om te integreren en trauma’s te bestrijden.

Tot de Nederlandse acteurs die zich inmiddels al bij het project hebben aangesloten behoren Maryam Hassouni (Dunya & Desi), Tygo Gernandt (Van God los), Susan Visser (Gooische vrouwen) en Yorick van Wageningen (Oorlogswinter). Zij zullen optreden als buddies’ voor hun buitenlandse collega’s. Maar het is de bedoeling dat vluchtelingen niet alleen voor de camera een rol spelen. Ze zijn ook welkom als cateraars, runners, productieassistenten en muzikanten. Enige voorwaarde is dat ze een verblijfsvergunning hebben.

Edo Dijksterhuis