Klotepers

  • Datum 22-05-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Sandra den Hamer

De mediaberichtgeving over de bikkelharde kritiek van de Raad voor Cultuur op het beleidsplan van Eye is directeur Sandra den Hamer in het verkeerde keelgat geschoten. Ze vindt de berichtgeving tendentieus. De boodschapper heeft het gedaan.

De culturele bijltjesdag is weer achter de rug. De Raad voor Cultuur heeft de minister geadviseerd over wie de komende jaren cultuurgeld verdient. Slagen in cultuur — culturele basisinfrastructuur 2013-2016 heet het stuk dat sommige culturele instellingen blij maakt en andere een woedekoliek bezorgt. In Eye zal men vast hebben gevloekt toen men het advies las. Na alle positieve publiciteit over het in april geopende spectaculaire gebouw zorgde de Raad voor een koude douche. De Raad vindt dat Eye niet de gevraagde 8 miljoen euro maar ruim 6,5 miljoen euro rijkssubsidie moet krijgen. Dat is voor Eye al akelig genoeg, maar de Raad leest Eye als een schoolmeester ook nog eens stevig de les. Hij noemt de subsidieaanvraag van Eye een weinig samenhangende opsomming, de aansluiting bij de collectie ontbreekt, het ondernemerschap is niet overtuigend, het marketingplan overtuigt niet, Eye wil teveel, en zit in een zorgelijke financiële situatie. Eye moet binnen twee jaar aan de kritiek tegemoet komen om recht te houden op de subsidie. "Eye al onder extra toezicht", zette Het Parool als kop boven een artikel over de zware kritiek van de Raad. Hij sloeg op de dreiging om over twee jaar de subsidie in te trekken als er niets verandert bij Eye.

Je zou denken dat Eye en de Raad een stevig conflict hebben, maar Eye-directeur Sandra den Hamer richt zich in een schriftelijke reactie tegen de boodschappers van het slechte nieuws. De berichtgeving bevat volgens haar "onjuistheden en is op z’n zachtst gezegd tendentieus". Grote woorden, die ze niet onderbouwt, maar gebruikt als afleidingsmanoeuvre om het conflict tussen Eye en de Raad te verdoezelen. Den Hamer hanteert de oude truc om de pers tot zondebok te maken: "De ongenuanceerde berichtgeving in de pers doet geen recht aan het oordeel van de Raad over Eye, dat onze status bevestigt als toonaangevend internationaal filmmuseum en daaraan de noodzakelijke middelen verbindt." Misschien kan ze even zeggen waar ze dit oordeel van de Raad heeft gelezen. Of bedoelt ze dit: "Er wordt in de aanvraag gezegd dat er een strategie is, maar niet welke."

Jos van der Burg