KINO breidt uit met twee zalen

Artist impression van de nieuwe zalen van KINO

Zes jaar na de opening is KINO al toe aan uitbreiding. Het Rotterdamse filmtheater krijgt er twee zalen bij waardoor de capaciteit met 128 stoelen groeit. Met de extra schermen wil KINO het aanbod verbreden.

Plannen voor uitbreiding waren er drie jaar geleden al. “We merkten dat er meer films zijn dan waar wij ruimte voor hadden”, vertelt KINO-medeoprichter en -programmeur Jan de Vries. “Tijdens en na de coronapandemie vlogen de prijzen voor grondstoffen en aannemers omhoog, dus moesten we op een gegeven moment de knoop doorhakken. Het voorbereidend werk is al gedaan en volgende maand beginnen de sloop- en bouwwerkzaamheden. We hopen voor de 2023-editie van het IFFR klaar te zijn.”

De huidige verbouwing is nog ingrijpender dan de meer dan flinke opknapbeurt die het voormalige Lantaren/Venster kreeg in 2016. Aan de achterzijde van de grote zaal, waar vroeger het drinklokaal en de coulissen van het vlakke vloertheater Lantaren zaten, wordt een deel weggehaald en nieuwbouw gerealiseerd. Er komen twee zalen met respectievelijk 73 en 55 stoelen. Daarmee komt de totale capaciteit van KINO op bijna 600 stoelen.

De verbouwing maakt niet alleen een breder aanbod mogelijk, het maakt het theater ook aantrekkelijker als festivallocatie. “We willen onze premières altijd blijven draaien, maar als een festival alle of bijna alle zalen overneemt is dat lastig. Met zes zalen houdt je er twee of drie over voor je reguliere programma.”

Hoeveel de ingreep kost, kan De Vries niet precies zeggen “maar het is meer dan de volledige verbouwing in 2016”. KINO financiert alles zelf via een lening en het ophogen van de hypotheek. De verwachting is dat de twee extra zalen vanaf volgend jaar de bezoekcijfers omhoog zal stuwen zodat ze zichzelf terugbetalen.