Kinepolis neemt alle Wolff-bioscopen over

  • Datum 23-07-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het Belgische bioscoopbedrijf Kinepolis koesterde al langer de wens om uit te breiden in noordelijke richting. De bouwtekeningen voor een megaplex zijn inmiddels goedgekeurd en liggen klaar om uitgevoerd te worden. Maar met de overname van de Wolff-groep, die gisteren werd beklonken, staat Kinepolis in één klap op de Nederlandse bioscoopkaart.

De Belgen nemen alle negen bioscopen over die Wolff exploiteert in Huizen, Groningen, Rotterdam, Nieuwegein, Utrecht en Enschede. Het totaal aantal zalen is 46. Daar komen er in de nabije toekomst nog twintig bij aangezien Kinepolis ook de nieuwbouwprojecten in Utrecht — een megaplex naast de Jaarbeurs — en Dordrecht overneemt. Ook de activiteiten van Wolff als filmprogrammeur en aankoopcentrale voor 28 onafhankelijke bioscopen (via dochteronderneming E.T.) zijn onderdeel van de overnamedeal.

Kinepolis betaalde een bedrag van 16,8 miljoen euro voor het Nederlandse bioscoopbedrijf. Dat is ruwweg acht keer de winst die Wolff in 2013 draaide. De Belgen hebben blijkbaar diepe zakken. Eerder dit jaar legden ze al ruim een miljoen euro op tafel voor twee grote multiplexen van de Spaanse cinemagroep Abaco Cinebox. Kinepolis is op zoek naar groeimarkten en denkt dat Nederland aan de criteria voldoet. Het is de bedoeling het aantal bezoekers aan de voormalige Wolff-bioscopen, vorig jaar nog 1,6 miljoen, op te schroeven tot 3,5 miljoen in 2017.

Met deze nieuwste overname vestigt Kinepolis zich niet alleen op de Nederlandse markt maar verstevigt het ook haar positie als grote speler op de Europese markt. Het bedrijf, dat met elf bioscopen in België nationaal marktleider is, is voorgekomen uit twee familiebedrijven die in 1997 fuseerden. Een jaar later werd Kinepolis beursgenoteerd. Naast de nieuw verworven Nederlandse theaters baat het bedrijf 25 bioscopen uit in België, Polen, Spanje, Frankrijk en Zwitserland.

De overname betekent tevens het verdwijnen van een stukje Nederlandse bioscoopgeschiedenis. Wolff Bioscopen, voorheen bekend als Wolff Cinema groep, werd in 1939 in Utrecht opgericht door A.F. Wolff. Lange tijd was het familiebedrijf vooral actief in de domstad. In 2011 werd het bedrijf overgedragen aan de Utrechtse Filmonderneming BV en in datzelfde jaar werd de naam veranderd in Wolff Bioscopen Holding BV.

Edo Dijksterhuis