Kinepolis breidt uit op de Nederlandse bioscoopmarkt

  • Datum 14-07-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Utopolis Almere

Kinepolis is op overnamepad. Vorig jaar al nam het Belgische bioscoopconcern de Wolff Groep over, inclusief de plannen voor nog te bouwen theaters. Nu komen daar de bioscopen van het Luxemburgse Utopolis bij, waarvan er vijf in Nederland staan. Een nieuwe grote speler dient zich aan op de Nederlandse markt.

Utopolis was in 2014 goed voor 3,4 miljoen bezoekers en zette €41 miljoen om. Het is een Luxemburgs bedrijf maar exploiteert slechts drie bioscopen in eigen land. Daarnaast bezit het vier bioscopen in België en eentje in Frankrijk. De overige staan in Oss, Almere, Zoetermeer, Den Helder en Emmen. Het betreft steden zonder al teveel concurrentie waar Kinepolis bovendien nog niet actief is — een mooie portefeuille-uitbreiding dus voor de Belgen.

Het totaal aantal Kinepolis-bioscopen in Nederland komt daarmee op veertien. Dat is nog steeds een slagje kleiner dan de echt grote spelers op de vaderlandse markt, Pathé en JT, die respectievelijk 22 en 21 bioscopen exploiteren. Maar het Belgische concern zit in een groeispurt. Er staan drie nieuwbouwprojecten op stapel. Voor het grootste, een veertien zalen tellend megaplex naast de Jaarbeurs in Utrecht, zijn onlangs de bouwvergunningen afgegeven. Verder heeft Kinepolis bouwplannen voor Breda en Dordrecht.

Nederland is overigens niet het enige land waar Kinepolis uitbreidt. Vooral in landen waar de bioscoopmarkt nog steeds groeit, zijn de scouts van het bedrijf actief. Eerder kocht Kinepolis, dat een jaaromzet van €262,6 miljoen heeft, ook al bioscopen in Spanje. In Frankrijk bouwt het een complex in Brétigny-sur-Orge en nam het onlangs de Mégaroyal in Bourgoin-Jailleu over.

Edo Dijksterhuis