Kijkwijzer uitgebreid met extra leeftijden

De Kijkwijzer wordt uitgebreid. Omdat er al enige tijd onvrede bestond uit de grofmazigheid van de leeftijdsaanduiding zijn er nu twee nieuwe categorieën toegevoegd: 14 en 18 jaar. Ook wordt er extra informatie aangeboden die ouders en kinderen beter moet duidelijk maken waarom een film, serie of game een bepaalde classificatie heeft gekregen.

Tot nu toe had de Kijkwijzer de classificaties 6, 9, 12 en 16 jaar. Maar die indeling was volgens veel consumenten niet genuanceerd genoeg, zeker waar het gaat om heftige inhoud en beelden. De categorie 14 jaar is toegevoegd voor jonge tieners die best materiaal aankunnen dat niet geschikt is voor twaalfjarige of jongere kinderen. En terwijl kijkers vroeger al met 16 jaar toegang hadden tot het complete aanbod wordt daar nu een uitzondering in gemaakt voor extreem geweld en harde porno, die pas toegankelijk zijn vanaf 18 jaar.

De Kijkwijzer is in 2002 vastgesteld door het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM). Sinds die tijd zijn alle films, series en later ook games voorzien van pictogrammen om aan te geven voor welke leeftijd een productie geschikt is en of er seks, geweld, drugsgebruik, grof taalgebruik of enge scènes in voorkomen. Sinds december 2019 wordt de Nederlandse Kijkwijzer ook gebruikt in België.