Karen de Bok Talent Prijs 2020 voor Huibert van Wijk

Huibert van Wijk neem Karen de Bok Talent Award 2020 in ontvangst (foto: Roos Trommelen/IDFA)

IDFA is van start en de eerste prijs is bekend gemaakt. Huibert van Wijk is met zijn filmplan Kind van de Tijd winnaar van de Karen de Bok Talent Prijs 2020. Het is de vierde keer dat de €25.000 voor het verder ontwikkelen van een film wordt uitgereikt.

“Met zijn winnende filmplan wist Huibert van Wijk alle juryleden te raken”, staat te lezen in het juryrapport. “De maker blikt samen met zijn vader Lex en zijn uit Indonesië geadopteerde broer Tim terug op hoe die adoptie in de jaren zeventig is verlopen, wat er fout is gegaan en welke gevolgen dat heeft gehad voor alle betrokkenen. Het plan is overtuigend doordat zowel vorm en stijl als zeggingskracht goed zijn uitgedacht. Via het persoonlijke verhaal snijdt de documentairemaker maatschappelijke problematiek aan, zoals de maakbaarheid van het samengestelde gezin, illegale adoptie en de spanning tussen goede bedoelingen en white saviourism.”

Van Wijks voorstel werd verkozen boven vijf andere plannen, die de afgelopen maanden werden ontwikkeld tijdens de IDFAcademy & NPO-fonds workshop. De prijs die hij won is vernoemd naar Karen de Bok, jarenlang programmamaker en hoofdredacteur Televisie bij de VPRO, die overleed in 2017. De eerste winnaar was Marina Meijer met Carrousel, dat dit jaar het Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire won.