Karen de Bok Talent Prijs 2019 voor Emma Lesuis

Uitreiking van de Karen de Bok Talent Prijs 2019

IDFA is net van start maar de eerste prijs is al uitgereikt. Gisterenavond kreeg documentairemaker Emma Lesuis de Karen de Bok Talent Prijs 2019 voor haar filmplan Nu we het er toch over hebben. Het is de derde keer dat de prijs, die gepaard gaat met een realiseringsbijdrage van €25.000, wordt uitgereikt.

In Nu we het er toch over hebben onderzoekt Lesuis aan de hand van haar Nederlandse en Surinaamse achtergrond wat haar eigen positie is in de discussie over identiteit en kolonialisme. De jury was overtuigd van het plan en vond de teaser getuigen van een persoonlijke aanpak en stijl.

De Karen de Bok Talent Prijs wordt beschikbaar gesteld door het NPO-fonds. Met het geld kan de winnaar in samenwerking met een omroep werken aan de verdere ontwikkeling van de film. De prijs is vernoemd naar Karen de Bok, die jarenlang programmamaker en hoofdredacteur Televisie bij de VPRO was en een bijzonder oog had voor talent. Zij overleed in januari 2017.

De eerste winnaar van deze prijs was Marina Meijer. Haar bekroonde plan, Caroussel, draait dit jaar op IDFA. Vorig jaar ging de prijs naar Shamira Raphaëla voor Downfall of a Superwoman, waar ze dit jaar een Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire mee won.