Junkyard favoriet van publiek Klik!

  • Datum 12-11-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Hisko Hulsing neemt de Amsterdam Audience Award in ontvangst

Hisko Hulsing kan weer een beeldje aan zijn prijzenkast toevoegen. Na te zijn gelauwerd op de festivals van Ottawa, Lille en Woodstock, won zijn Junkyard de Amsterdam Audience Award op animatiefestival Klik!. De Nederlandse inzending voor de Oscars won nipt van Oh Willy van Emma de Swaef en Marc James Roels.

Oh Willy was wel de favoriet van de jury. De volledig tekstloze film over een zwaarlijvige jongen die zijn stervende moeder in een naturistenkolonie bezoekt, kreeg dan ook de prijs voor Best Animated Short. De Swaef en Roels zijn — net als Hulsing — inmiddels wel gewend aan eerbetoon. Oh Willy kreeg onder andere al een Cartoon d’Or en de Grand Jury Award op het AFI Fest in Los Angeles.
De studentenversie van de Best Animated Short Award ging naar Bottle van de Amerikaanse Kristen Lepore, die studeert aan Calarts. De Deen Thorvaldur Gunnarsson van The Animation Workshop kreeg een eervolle vermelding voor zijn Space Stallions.
De Klik! Nintendo Award for best 3D Stereoscopic Animated Short — een mondvol voor een prijs die onder andere twee weken vertoning op het Nintendo Network inhoudt — is gewonnen door Luigi’s Pizzaride van Florian Werzinski. De prijs voor Best Commisioned Animation ging naar Metamorphosis, die het collectief Buck maakte voor de online boekverkoper Good Books.
Tenslotte heeft Klik! ook nog een speciale prijs voor de Best Political Animated Short. Die is dit jaar gewonnen door Roman Klochkov met zijn migrantendrama met slapstick-inslag Natasha. Farmer Jack van Arjan Wilschut kreeg een eervolle vermelding.

Edo Dijksterhuis