Jubileum­edi­tie IFFR in tweeën gesplitst

IFFR in de stad (beeld: Studio VollaersZwart)

De vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam vindt plaats in twee delen. Het festival opent van 1 tot en met 7 februari 2021 met fysieke en virtuele vertoningen. De afsluiting vindt plaats van 2 tot en met 6 juni. Die afsluitende periode bevat openlucht vertoningen en vertoningen in theaters door het hele land. In de tussenliggende tijd worden fysieke en online evenementen georganiseerd.

“Zoals andere grote festivals is IFFR gebouwd op het principe van grote groepen mensen die gezamenlijk film kijken, wat simpelweg onmogelijk is met de huidige beperkingen”, zegt festivaldirecteur Vanja Kaludjercic in het persbericht dat vanmorgen werd uitgestuurd. “Deze omstandigheden dwongen ons na te denken over de vraag in welke vorm we filmmakers, onze partners en ons publiek het beste kunnen bedienen.”

Tijdens de festival-kick-off in februari ligt de focus op de Tiger Competition, de Ammodo Tiger Short Competition, de Big Screen Competition en de voorpremières van distributeurs in Limelight. In de openbare ruimte in Rotterdam worden onder de titel Tiger on the Loose interactieve installaties getoond.

IFFR Pro, met CineMart en Rotterdam Lab, vindt in februari volledig online plaats. De IFFR Pro Awards Ceremony staat gepland voor 5 februari. De prijsuitreiking voor alle competities volgt twee dagen later.

De data van het tweede deel van IFFR 2020 vallen precies samen met die van de allereerste festivaleditie in 1972. Naast de filmselectie van Harbour en Bright Future wordt dan een speciaal jubileumprogramma gepresenteerd, dat put uit vijf decennia festivalgeschiedenis. Behalve naar achteren wordt er ook naar voren gekeken. In paneldiscussies wordt bediscussieerd hoe het festival er over nog eens vijftig jaar uit kan of moet zien.

De periode tussen deel 1 en deel 2 van het festival wordt overbrugd met een programma dat zowel online als fysieke elementen bevat. Zo is Vive le cinéma! een expositie over film en kunst in samenwerking met Filmmuseum Eye, waarin nieuw werk te zien is van onder andere Lucrecia Martel, Jia Zhangke, Nanouk Leopold en Carlos Reygadas. En IFFR Unleashed toont vijftig films uit het IFFR-verleden.